Sberbank: İkinci çeyrekte de ruble zayıflar, mali piyasalarda tedirginlik sürer

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank Başkanı German Gref, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmede ikinci çeyekte de rublenin zayıflamaya devam edeceğini ve mali piyasalarda tedirginliğin süreceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Sberbank: İkinci çeyrekte de ruble zayıflar, mali piyasalarda tedirginlik sürer

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank Başkanı German Gref, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmede ikinci çeyekte de rublenin zayıflamaya devam edeceğini ve mali piyasalarda tedirginliğin süreceğini söyledi. Ancak Gref’e göre durum kritik ya da kötü seviyede olarak tanımlanamaz.

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere rağmen ilk çeyrek için durumun kısmen pozitif olduğuna değinen Gref, “Rublede yaşanan değişim ve mali piyasalardaki tedirginliğin ikinci çeyrekte de devam edeceğini düşünüyorum… Sanayi, tarım, inşaat ve metalurji sektöründeki borçlar kötüye gidiyor. Önemli oranda borç yeniden yapılandırılıyor…” ifadelerini kullandı.

Genel olarak piyasaların kötü olmadığını ve ekonomik açıdan da kötümser olmadığını kaydeden Gref, “Durumun kritik olduğunu ya da çok kötü olduğunu söylemek istemiyorum. Gelecekte bu potansiyelde çalışma imkanımız olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Sberbank başkanı geçen hafta yaptığı değerlendirmede Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların önemli etkisi olmayacağını ifade etmişti. Rus ekonomistlere göre yıl sonuna kadar nakit çıkışı 100-150 milyar dolar arasında olabilir.

Gref önümüzdeki 4 yıl için belirledikleri gelişim programında da herhangi bir değişiklik yapmayacaklarını belirtti. Mali beklentilerle ilgili tahminler ise yaz aylarında açıklanacak.

Onlarca Rus yetkili ve bir kısım bankalar Batılı ülkelerin yaptırım paketinde yer alırken, Sberbank herhangi bir yaptırıma muhatap değil. Hafta başında yüzde 0,23 değerlenen dolar 35,60 rubleye, yüzde 0,17 değerlenen Euro da 48,9 rubleye çıktı.

Rusya borsası ise pozitif yönlü haftaya başladı. Dolar bazlı RTS endeksi yüzde 1,77 artışla 1207 puandan işlem görürken, ruble bazlı MICEX endeksi de yüzde 0,8 artışla 1354 puana yükseldi. CİHAN

Yorumlar