Savunma Sanayi Müsteşarı: Havacılıktaki maliyetlerimiz Batı’nın 3’te biri

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye’nin son zamanlarda otomotiv sektöründe yakaladığı kaliteyi ve ihracat rakamlarını havacılık ve savunma sanayisinde de yakalayabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Savunma Sanayi Müsteşarı: Havacılıktaki maliyetlerimiz Batı’nın 3’te biri

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye’nin son zamanlarda otomotiv sektöründe yakaladığı kaliteyi ve ihracat rakamlarını havacılık ve savunma sanayisinde de yakalayabileceğini söyledi. Havacılık sektöründe aynı kalite ve standartlarda üretilen bir ürünün Avrupa ve Amerika’ya göre maliyetinin 3’te bir oranda daha iyi olduğunu ifade eden Bayar, “Aynı standartlardayız ve maliyetimiz 3’te birdeyiz. Bu çok ciddi bir avantaj. Belki de tekstil ve bazı sektörlerde kaybettiğimiz maliyet avantajları burada var. Bu üretim de çok fazla dünyanın ucuz yerlerine gitme şansı yok. O standartları oralarda yakalayamazsınız. O nedenle otomotive benziyor. Ben inanıyorum ki havacılık sektörü de böyle bir duruma gelir ve ihracatımız 5-10 misli artar.” dedi.

OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA)’nın düzenlediği Savunma ve Havacılıkta Endüstiriyel İşbirliği Günleri’ne katılan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, sektörün önde gelen firmalarıyla savunma sanayinin geleceğini konuştu. Ankara Organize Sanayi Bölgesi’nin sektöre yaptığı yatırımların önemli olduğuna değinen Bayar, sanayi, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve kamunun bir araya geldiği zaman büyük bir sinerjinin oluştuğuna değindi. Bayar, “OSSA bunun en güzel örneği. Biz silahlı kuvvetlere ve onların istediği teçhizatı kendi sanayimizde yapmak istiyorsak bunun çok ciddi bir derinliği olması gerekiyor. Bunu sadece TAI’de yapsak ülke sanayisine hiçbir faydası olmayacak. Bunu Sovyetler Birliği’nde gördük. Bugün oradan dünyaya çıkmış bir teknoloji görmüyoruz. Bizim hiçbir yerde kamu yatırımı yapma ihtiyacımız kalmadı. Bu da sanayinin başarısı.” diye konuştu.

SANAYİ YATIRIMLARIMIZ KALİTELİ VE REKABETÇİ

Sanayide yapılan yatırımların hem kalite olarak hem rekabet olarak dünya ile yarışır seviyeye geldiğini kaydeden Bayar, otomotiv sektöründe elde edilen ihracat rakamlarının havacılık sanayinde de yakalanabileceğine değindi. “Otomotiv sektöründe 30 milyar dolar civarında da bir ihracatımız var. Havacılık da aynen böyle olabilir. Sivil ticari havacılık sektöründe de 5-10 milyar dolarları rahatlıkla görebiliriz.” ifadelerini kullanan Bayar, yaptıkları çalışmalarda havacılık sektöründeki üretim maliyetlerinin Avrupa ve Amerika’ya göre en az 3’te 2 oranında daha iyi olduğuna değindi ve şöyle devam etti:

“3’te biriyiz biz batının. Ama standartlarımız tamamen aynı. Havacılıkta başka bir standart da yok zaten. Aynı standartlardayız ve maliyetimiz 3’te birdeyiz. Bu çok ciddi bir avantaj. Belki de tekstil ve bazı sektörlerde kaybettiğimiz maliyet avantajları burada var. Bu üretim de çok fazla dünyanın ucuz yerlerine gitme şansı yok. O standartları oralarda yakalayamazsınız. O nedenle otomotive benziyor. Ben inanıyorum ki havacılık sektörü de böyle bir duruma gelir ve ihracatımız 5-10 misli artar.”

Savunma alanında 2023 yılında 25 milyar dolarlık bir hedef koyulduğuna dikkat çeken Bayar, “Savunma, havacılık ve güvenlik kapsamında 25 milyar dolarlık bir hedef koyduk. Bunun sorumluluğunu almış durumundayız. 10 yıl içinde bu hedefi sağlayabiliriz.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar