Saraydaki Ekonomi Zirvesinin Ardından Dolar 2.60'ın Altına İndi

Erdoğan ve Başçı'nın dün akşamki görüşmesinin TCMB'ye yönelik sert söylemlerin azalacağı beklentisi ile dolar/TL güne 2.60'ın altına gerileyerek başladı.

Google Haberlere Abone ol
Saraydaki Ekonomi Zirvesinin Ardından Dolar 2.60'ın Altına İndi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dün akşam Sarayda bir iktisat zervesine imza attı. Başçı Erdoğan'a 130 sayfalık bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye ekonomisinin içerisinde yer aldığı hali ve krizden çıkış yollarını anlattı.

ZİRVEDEN SONRA DOLAR DÜŞTÜ

Dün akşamki görüşme Erdoğan'ın TCMB'ye yönelik katı söylemlerin azalacağı beklentilerine sebep oldu. Piyasada temkinli iyimserlikle ortak dolar güne 2.60'ın altına gerileyerek başladı.

PİYASA TEMKİNLİ

Bankacılar bugün siyasilerin nakit politikasına ait mühtemel izahatlarının, ABD verilerinin ve dolardaki küresel seyrin yakından takip edileceğini söylediler. Erdoğan'ın dün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başçı ile yaptığı görüşmede ekonominin temellerinin sağlam yer aldığı vurgulandı ve Cumhurbaşkanının getiri ve üretime yönelik hassasiyetleri üstünde durulduğu söylendi.

2.5 SAAT TEK TEK ANLATTI

Başçı'nın görüşmede yaptığı sunumda ise sektör faizlerini düşürmenin yolunun istikrar ve itimat artırıcı adımlar, mali disiplin ve fiyat istikrarına odaklı nakit politikası duruşu ile mümkündür yer aldığı söylendi.

TÜRK LİRASI AYRIŞTI

Dolar/TL, görüşme sonrasında yatıştırıcı izahatlar gelebileceği beklentisi dün 2.64 seviyelerinden başladıktan sonra tarafını aşağı çevirmişti. Dün akşam saatlerinde 2.62 dolaylarında muamele gören kur bu sabah saat 0906'da 2.5953/2.5965 seviyesindeydi. Kur tıpkı saat itibarı ile en düşük 2.5905 düzeyinden muamele görürken, büyümekte bulunan nakit birimlerinden daha iyi bir performansla güne başladı.

UZMANLAR NE DİYOR?

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, 'Dün bu piyasanın satın aldığı beklenti toplantının yatıştırıcı olabileceği yönündeydi. Açıklamaların içeriği de hesap edilen şekilde. Bir tarafta Cumhurbaşkanı'nın getiri hassasiyeti başka tarafta ise itimat artırıcı adımlar gerektiği söylemi. Görüşmeden çıkardığımız tek netice TCMB'ye yönelik söylemlerin biraz azalacağı beklentisi yönünde. Bu da TL'ye müspet yansıyor' dedi.

DOLAR NE OLUR?

Bugün iç piyasada takip edilecek ciddi bir veri gündemi bulunmazken ABD'de ise TSİ 1430'da haftalık işsizlik aylık başvuruları, Şubat ayı perakende ve çekirdek perakende satışlar verileri izlenecek.

Öte yandan ABD ve euro bölgesi nakit politikalarındaki ayrışmaya yine dikkat çeken ECB'nin başlattığı ülke tahvili alımlarının arkasından kıymet kaybını kesintisiz sürdüren euro ise dolar karşısında 12 senenin yeni dip seviyesini gördü.

Euro bugün dolar karşısında 1.0505 ile Mart 2003'ten buyana en düşük seviyeyi gördü. Euroda kıymet kaybının devam etmesi ise piyasada euro/dolar kurunun en son 2002 yılında gördüğü 1 düzeyine ineceği beklentisini güçlendirebilir.

İki yıllık gösterge bulunan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde, dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 8.85 oldu. 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 8.34 valörde son muamele ise yüzde 8.33 oldu.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINGÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar