'Şap hastalığına karşı bir tek aşısız hayvan kalmasın'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, besiciler açısından hayvanlarda öne çıkan sağlık probleminin şap hastalığı olduğunu belirterek, şap hastalığı mücadelesine yönelik bu seneki hedeflerinin bir tek aşısız hayvan kalmama.

Google Haberlere Abone ol
'Şap hastalığına karşı bir tek aşısız hayvan kalmasın'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, besiciler açısından hayvanlarda öne çıkan sağlık probleminin şap hastalığı olduğunu belirterek, şap hastalığı mücadelesine yönelik bu seneki hedeflerinin bir tek aşısız hayvan kalmamasına yönelik olduğunu söyledi.

Nihat Pakdil, Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin 2. Olağan Genel Kurul Toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Pakdil, besiciler noktasında en öne çıkan sağlık probleminin şap hastalığı olduğunu kaydetti. Pakdil, şunları söyledi:

‘’Şap hastalığı mücadelesine yönelik olarak bu seneki hedefimiz şu bir tek aşısız hayvan kalmasın. Çünkü bizim açımızdan baktığımızda besicilerin açısından baktığımızda ciddi bir ekonomik kayba sebep olan bir hastalık bu şu anada elimizde çok ciddi çok iyi çalışan bir aşımız var. Tamamen kendi aşımız kendi enstitümüzün ürettiği bir aşı ve aşının çalıştığından bağışıklık gücünden bir endişemiz yok. Bunu sonbahar da kullandık bu aşıyı biz hala kullanıyoruz özel takiplerini yaptırıyoruz bağışıklıkla ilgili testlerini yaptırıyoruz. Burada bir eksiklik söz konusu değil. Aşının miktarı açısından da bir problem yok onu da tamamen çözdük fazlası ile aşı elimizde mevcut. İşi kullanmasına sıra geliyor bu noktada sizlerin de görebileceği bir eksiklik varsa lütfen bize ikaz edin bize bildirin ve nerede aksamamız oluyorsa oraya biz müdahale edelim. Çünkü bizim hedefimiz artık Anadolu’yu Trakya’nın statüsüne ne kadar sürede kavuşturabiliriz. ‘’

ÖNCELİK BÜYÜKBAŞ HAYVANLAR

Aşı için önceliklerinin büyükbaş hayvanlar olduğunu belirten Pakdil, ‘’Önceliğimiz şu an da büyükbaş da onu ifade edeyim talep ettiğiniz takdirde küçükbaş içinde aşı temininde bir sıkıntı yok.’’ dedi.

Aşının çok iyi çalışan bir aşı olduğunu orada bir sıkıntılarının kalmadığını anlatan Pakdil, ‘’Uygulamayı da inşallah hep birlikte yapalım. Özellikle besiciler açısından genç hayvanları 20 gün ara ile tekrar aşılanması meselesi de çok kritik olan hususlardan bir tanesi, o konuda da inşallah biz çok ısrarcıyız ve teşkilatımızla birlikte takipçisiyiz bunun, bunu da sağladığımız vakit çok ciddi bir ekonomik kayıp olan şap hastalığını problem olmaktan birkaç sene içerisinde çıkarama imkanına kavuşacağız. ‘’ şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar