Şanlıurfa'da 3 Bin Lira Maaşla Çoban Aranıyor

Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, besiciler yüksek ücret vermelerine rağmen çoban bulmakta zorlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Şanlıurfa'da 3 Bin Lira Maaşla Çoban Aranıyor

Küçükbaş hayvancılığın ciddi merkezlerinden Şanlıurfa'da, besiciler yüksek ücret vermelerine karşın çoban bulmada zorlanıyor. Besici Koçar, 'Aylık 3 bin lira veriyoruz fakat bu kadar yüksek ücrete karşın çoban bulamıyoruz.' ifadelerini kullandı.

TERCİH EDİLMİYOR

Peygamber mesleği şekilde adlandırılan ve geçmişte rağbet gören işlerin başında gelen çobanlık şimdilerde pek tercih edilmiyor.Yaklaşık 2 milyon küçükbaş hayvanın olduğu Şanlıurfa'da, besiciler yüksek ücretler ödemelerine karşın çoban bulamadıkları için hayvanlarını kendileri otlatmak mecburiyetinde kalıyor.

HAYVANLARI ELDEN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR

Kimi besici ise çoban bulamadığı için hayvanlarını elden çıkarmanın yollarını arıyor. Besicilerden 72 yaşındaki Ali Koçar, AA muhabirine yaptığı izahatda, yıllardır besicilik yaptığını, son zamanlarda ise çoban bulmada sorun yaşadıklarını söyledi.

'YILLIK 50 BİN LİRA PARA VERİYORUZ'

Bölgede maaş 3 bin liraya kadar ücret verilmesine karşın kimsenin bu işi yapmak istemediğini belirten Koçar, çobanlara yılda takribî 50 bin lira ücret ödediğini anlatım etti. Çoban bulamadıkları için çoğu süre sürünün başına kendilerinin geçtiğini izah eden Koçar, çobanlık ücreti nedeni ile bir takım besicilerin hayvanlarını satmak mecburiyetinde kaldığını dile getirdi.

Yaklaşık 400 hayvanı olduğunu vurgulayan Koçar, 'Hayvanların için iki çoban tutuyorum. Aylık 3 bin lira veriyoruz fakat bu kadar yüksek ücrete karşın çoban bulamıyoruz Neredeyse yıllık kazancımızın yarısını çobana yarısını da yeme harcıyoruz' dedi.

'ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYOR'

Hayvanlara baktıkları için çocuklarını okula gönderemediğini aktaran Koçar, '10 çocuğum mevcut bunlardan yalnızca birtanesini okutabildik. O da tabip oldu. 9 çocuğu birine feda ettik. Aslında hepsini okutmak isterdik fakat kimisini koyunlara kimisini ise kuzulara gönderdik' diye konuştu.

'KİMSE YAPMAK İSTEMİYOR'

Mehmet Bağatimur da bazılarının bundan sonra çobanlığı gururlarına yediremediği için bu işi yapmadığını anlatım etti. Çoban derdi ve hummalı işlerden ötürü bu mesleği bırakmayı düşündüğünü vurgulayan Bağatimur, şöyle devam etti:

'Dedem, babam herzaman bu işle uğraşmışlar. Eskiden hayvancılık kıymetliydi, bu günlerde bireyler çöpçü olmayı çobanlığa tercih ediyor. Kimse bu işi yapmak istemiyor. Yüksek ücretler Öneri etmeme karşın uzun süredir çoban bulamadığım için hayvanlarımı ben otlatıyorum. Çocuklarım da okula gittiği için bu işi tek başıma yapıyorum. Zor oluyor. Bu sebeple koyunlarımı satmayı düşünüyorum.'

'SURİYELİLER BU İHTİYACI KARŞILIYOR'

Hüseyin Kılıç ise bu günlerde çobanlığın pratik bir iş şekilde görüldüğünü belirterek, şimdilerde ülkelerindeki harp nedeni ile kente sığınan Suriyelilerin bu gereksinimi karşıladığını kaydetti.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar