Sanayiciden büyüme tenkidi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 12. Sanayi Kongresi Bildirgesi’nde Türkiye’nin inşaatçılığa, ranta ve tüketime, dış kaynaklara dayalı büyüme potansiyelini yitirdiği ifade edildi. Ayrıca ülkenin orta gelir tuzağına hapsolduğu kaydedildi....

Google Haberlere Abone ol
Sanayiciden büyüme tenkidi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 12. Sanayi Kongresi Bildirgesi’nde Türkiye’nin inşaatçılığa, ranta ve tüketime, dış kaynaklara dayalı büyüme potansiyelini yitirdiği ifade edildi. Ayrıca ülkenin orta gelir tuzağına hapsolduğu kaydedildi.

İSO 12. Sanayi Kongresi Lütfi Kırdar Sergi Sarayı’nda toplandı. '21. Yüzyılla Büyük Yüzleşme’ temalı kongre, sanayicilerden büyük ilgi gördü. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan’ın da yer aldığı etkinlikte Soma’da maden faciasında ölenler için saygı duruşunda bulunuldu. 12. Sanayi Kongresi’nde ilk olarak faciadan duyduğu üzüntüyü dile getiren Erdal Bahçıvan, kazada ölenlere rahmet diledi.

Bahçıvan, siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda köklü bir ilerleme elde edilemediğinden de yakınırken, "Bundan böyle hakikatlerle yüzleşmeliyiz. Biz, bunu yapamadığımız için 20. yüzyılı kaybettik, ama 21. yüzyılı kaybetme lüksümüz yok. Onun için kongre temamız ‘ 21. Yüzyılla Büyük Yüzleşme’." dedi. Bahçıvan, 12. Sanayi Kongresi Bildirgesi’nden şu bölümleri aktardı:

"Türkiye, şu an kritik bir yerdedir. Daha çok inşaatçılığa, ranta, tüketime ve dış kaynaklara dayalı büyüme modeli potansiyelini yitirmiştir. Ülke ekonomisi orta gelir tuzağına hapsolmuştur. Şu an toplumun talebi her bakımdan gelişmiş ülkede yaşamaktır. Bu nedenle ülke sanayileşme ile bütünsel kalkınmalıdır. Kendi üretimi, ürün teknolojileri ile sanayileşmelidir. Bundan böyle sanayici rekabet edilebilirliğini, verimliliğini artırmalıdır. Katma değerli teknolojileri üreterek dünya ekonomisinden daha çok pay almalı; çevreye ve topluma duyarlı olmalıdır. Dünya yeni bir döneme giriyor. Rekabet, artık belli bir ülkede veya yörede değil tüm dünyadır. Bu ortamda bir yandan bir araya gelmeler bir yandan ayrılmalar oluyor şirketlerde. Bilgi bütün sektörleri, kurumları yeniliyor. Her alanda birikimi eskitiyor, yeni arayışların önünü açıyor. Şu an eski ve yeni bir arada. Bu dönemde belirsizlikleri aşmak, vasatı aşmak, refaha erişmek için yeni bir zihniyet gerekmektedir. Bu zihniyet bütünsel kalkınmadır. Bütünsel kalkınma siyasi, sosyal ve ekonomik hayatın ilerlemesi ile olur. Bütünsel kalkınma yolu inovasyona dayalı akıllı büyümedir. Buna göre büyüme sermayenin yanı sıra verimlilikten gelmelidir. Bir de bundan böyle yeni üretim teknolojileri imalat ve hizmet sektörleri ile bir araya gelmeli, bütün olmalıdır. Bankalar bütünsel kalkınmaya yardımcı olmalıdır. Burada kalite artırılmalıdır. Yerel ve mikro yatırımlar finanse edilmelidir. Bundan böyle en büyük teminat duran varlıklar değil fikir ve buluşlar olmalıdır."

Bahçıvan, siyasi iradeden Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliğin ve kuvvetler ayrılığına, çoğulculuğa, haklara, özgürlüklere dayanan yeni anayasanın önemle ele alınmasını talep etti. Şirketleri bir araya gelmeye, ortak faaliyetlerde bulunmaya davet etti.

TURHAN: SERMAYE PİYASALARINI GENİŞLETMELİ, DERİNLEŞTİRMELİYİZ

BIST Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan ise Manisa Soma’da meydana gelen maden faciasında ölenlere rahmet diledi. Turhan, Türkiye’nin her sene rahat yüzde 4-5 büyüyebileceğine temas etti. 2023 hedeflerinden söz eden Turhan, "Birey başı milli geliri 25 bin dolara getirecek büyümenin yolu yatırım ve üretimdir. Ne kadar yatırım yapmalıyız, her sene milli gelirin yüzde 23-24’ü kadar." ifadelerini kullandı. Yatırımları özel sektörün yapacağını anlatan İbrahim Turhan, "Peki, yatırım için finansmanı nereden temin edeceğiz? İç tasarruf oranları bu yatırımları karşılamaz. Tasarruf eksikliğimiz var. Bunu görmeli, yatırımlar için finans sektörünü reel sektörün taleplerine cevap verecek şekilde yapılandırmalıyız. Onun için sermaye piyasalarını genişletmek, derinleştirmek durumundayız." diye konuştu.

HİSARCIKLIOĞLU: MADEN FACİASININ SORUMLULARI BEDEL ÖDEMELİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da maden faciasını tarifsiz bir acı olarak niteledi. Hisarcıklıoğlu, "Orada çok sayıda işçi kardeşimiz feci şekilde hayatını kaybetti. Kendilerine rahmet, yakınlarına ailelerine sabır diliyorum. Bu zamanlar bir birimize sığınacağımız zamanlar. Onun için kavga ve siyaset yerine acıyı paylaşalım. Madenci kardeşlerimizin kursağından haram geçmez. Onlar canları pahasına çalışırlar. Burada ihmal varsa cezalar kesilmeli, sorumlular hukuken bedelini ödemelidir." ifadelerini kullandı. Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak ölen madencilerin yakınları için kampanya başlatacaklarını; bu kapsamda 5 milyon lira katkıda bulunacaklarını açıkladı. Kampanyaya tüm kesimleri katılmaya çağırdı.

Hisarcıklıoğlu, sanayinin sorunlarını da beyan etti. Türkiye’nin sanayi ihracatında ileri teknoloji ürünlerinin payının artmadığından dert yandı. Bunun için teknolojinin teşvik edilmesi, yeniliklerin yapılmasını önerdi. Hisarcıklıoğlu, sanayi strateji planlarının raflarda indirilip her sene yenilenerek yol haritası haline getirilmesi tavsiyesinde bulundu.

FUKUYAMA: TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİNDE İHRACATIN YANINDA SANAYİNİN DE PAYI VAR

İSO 12. Sanayi Kongresi’ne Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Profesörü Francis Fukuyama konuk oldu. Kongrede sanayicilere hitap eden Fukuyama, Soğuk Savaş’ın ardından iki kutuplu dünyanın dağıldığını, ABD’nin dünyada ağırlığının arttığını dile getirdi. 11 Eylül saldırılarının ardından siyasal ve ekonomik olarak yeni bir dönemin başladığını belirten Fukuyama, "Bu dönem gelişmekte olan ülkelerin dönemiydi. Gelişmekte olan ülkeler büyüdü. Tabii Türkiye de bunlar içindeydi. Ama Türkiye’nin durumu onlardan ayrıydı. Bu ülkenin büyümesinde ihracatın yanında sanayinin de payı vardı." dedi.

CİHAN

Yorumlar