Sanayi üretimi güçlü iktisadi faaliyete işaret ediyor

- Halk Yatırım Başekonomisti Tokalı: - "İlk çeyrekte yüzde 5,6 düzeyinde yıllık büyüme gösteren sanayi üretimi, ikinci çeyrekte de yüzde 4 seviyesinde bir büyümeye ulaşmış olabilecek" - İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Kömürcüoğlu: - "Mayıs rakamı diğer öncü göstergelerin işaret ettiğinin aksine iktisadi faaliyette güçlü bir seyre işaret ediyor"

Google Haberlere Abone ol
Sanayi üretimi güçlü iktisadi faaliyete işaret ediyor

İSTANBUL (AA) - MURAT BİRİNCİ - Sanayi üretimi endeksi mayıs ayında yüzde 7 ile piyasa beklentileri üzerindeki artış göstermesi iktisadi faaliyetteki güçlü seyre işaret ediyor.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre arındırılmamış (ham) sanayi üretimi endeksi mayısta yıllık bazda yüzde 7 artarak piyasa beklentisi olan yüzde 5,3'ün üzerinde gerçekleşti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de yüzde 5,6 ile piyasa beklentisinin üzerinde artış gösterdi. Böylece sanayi üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 ve ikinci çeyreğin ilk iki ayında yüzde 3,8 artış göstermiş oldu.

Analistler, mayıs ayı sanayi üretimindeki artışın büyüme açısından pozitif olduğunu ancak Ramazan ayı ve tatiller nedeniyle gelecek aylarda sanayi üretiminde yavaşlama gözlenebileceğini vurguluyor.

Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 büyüdüğünü anımsatan analistler, ikinci çeyrekte yüzde 4'e yakın ve yılın tamamında da yüzde 3'ün üzerinde büyüme gerçekleşebileceğini tahmin ediyor.


- "Haziranda güçlü artış bekliyoruz"


Konuya ilişkin açıklamalarada bulunan Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, nisan ayında düzeltilmemiş veriler altında yıllık bazda yüzde 0,7’lik oldukça sınırlı bir artışa işaret eden sanayi üretiminin mayıs ayında yüzde 7 ile güçlü bir toparlanma gösterdiğini söyledi.

Takvim etkilerinden arındırılmış verilerde de yüzde 5,6 ile yine güçlü bir yıllık artışın dikkat çekici olduğunu kaydeden Tokalı, "Ayrıca, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış üretim endeksi de iki aylık düşüş trendinden sonra mayıs ayında yüzde 1,6'lık artışa işaret ediyor. Haziran ayında da, arındırılmamış verilerde, yıllık bazda yüzde 4 civarında yine güçlü sayılabilecek bir artış bekliyoruz. Böylece, ilk çeyrekte yüzde 5,6 düzeyinde yıllık büyüme gösteren sanayi üretimi, ikinci çeyrekte de yüzde 4 seviyesinde bir büyümeye ulaşmış olabilecek. Tüm yıl için yüzde 3,8 düzeyindeki genel ekonomik büyüme oranı tahminimizi koruyoruz." dedi.

Tokalı, üretim verisinin detaylarına bakıldığında yatırım eğilimindeki artışın önemli olduğunu belirtti.

Tüketim mallarını diğer destekleyici olarak gördüklerini aktaran Tokalı, üretimin ağırlıklı gerçekleştiği ara mallarında daha ılımlı bir görünümün söz konusu olduğunu ifade etti.

Tokalı, sektörel bazda da, diğer sektörlere girdi üretmesi açısından önemli olan kimya sektörünün son üç aydır zayıf görünümün devam etmesinin, büyümenin sürdürülebilirliği ve gücü açısından temkinli bir duruş gerektiğini dile getirdi.

İnşaat sektöründe de benzer bir durumun gözlendiğini kaydeden Tokalı, otomotiv sektöründe mayıs ayında ciddi bir ivmelenme söz konusu olduğunu belirtti.


- "Yıl sonu büyüme tahminimiz yüzde 3,5"


İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu ise mayıs rakamının diğer öncü göstergelerin aksine iktisadi faaliyette güçlü bir seyre işaret ettiğini ifade etti.

Mayıstaki artışta baz etkisi desteğiyle büyük katkı sağlayan otomotiv sektörünü de hesaba katmak gerektiğini belirten Kömürcüoğlu, ilk çeyrek ortalama sanayi büyümesinin yakalanması için haziranda sanayi üretiminin yıllık yüzde 9 artması gerektiğine dikkati çekti.

Kömürcüoğlu, şunları kaydetti:

"Haziran PMI endeksindeki keskin düşüşü, diğer öncü göstergelerdeki seyri ve otomotivdeki baz etkisinin haziranda sona ereceğini dikkate alarak sıradaki sanayi üretiminde güçlü artışın gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğu kanısındayız. Bu bağlamda ikinci çeyrekte büyümede ilk çeyreğe kıyasla ivme kaybı olacağı görüşümüzü koruyoruz. Ancak bu ivme kaybı yüzde 3,5'lik yıl sonu tahminimiz üzerinde bir risk oluşturmuyor."

Dönemler itibarıyla arındırılmamış (ham) sanayi üretimi endeksi değişimi (yüzde) şöyle:


Dönem Arındırıımamış Sanayi Üretim Endeksi Yıllık Değişim (%) Oca.14 7,57 Şub.14 5,07 Mar.14 4,53 Nis.14 4,93 May.14 1,81 Haz.14 1,63 Tem.14 -4,47 Ağu.14 12,65 Eyl.14 4,45 Eki.14 4,47 Kas.14 -1,22 Ara.14 4,41 Oca.15 -2,18 Şub.15 0,84 Mar.15 4,83 Nis.15 3,78 May.15 0,29 Haz.15 6,74 Tem.15 1,27 Ağu.15 8,25 Eyl.15 -7,92 Eki.15 14,74 Kas.15 3,70 Ara.15 4,53 Oca.16 3,58 Şub.16 8,59 Mar.16 4,78 Nis.16 0,66 May.16 7,03


Yorumlar