Sanayi üretimi Aralık'ta önceki aya göre değişmedi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı Aralık ayı Sanayi Üretim Endeksi verilerini yayımladı.

Google Haberlere Abone ol
Sanayi üretimi Aralık'ta önceki aya göre değişmedi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı Aralık ayı Sanayi Üretim Endeksi verilerini yayımladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre değişmedi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,9 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,6 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,8 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 6,5 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış enerjide gerçekleşti. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, 2013 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2,7 ile enerjide gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayinde en fazla artış diğer ulaşım araçlarının imalatında oldu.

EN FAZLA ARTIŞ YÜZDE 29,5 İLE DİĞER ULAŞIM ARAÇLARININ İMALATINDA

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 29,5 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 18,4 ile tütün ürünleri imalatı, yüzde 9,3 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek azalış bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında oldu.
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 11,5 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bunu yüzde 10,2 ile motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatı, yüzde 6,3 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı takip etti.

SANAYİ ÜRETİMİ BİR ÖNCEKİ ÇEYREĞE GÖRE YÜZDE 1,3 ARTTI

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,1 yükseldi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,5 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 5,2 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın ortalamasına göre yüzde 3,4 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı yıllık ortalaması önceki yılın ortalamasına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 3,4 azaldı, imalat sanayi sektöründe yüzde 4,3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe ise yüzde 0,2 arttı.

CİHAN

Yorumlar