Sanayi üretim endeksi yüzde 1 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; sanayi üretim endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1 düştü. Endeks bir önceki yılın ayını ayına göre ise yüzde 3,3 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış...

Google Haberlere Abone ol
Sanayi üretim endeksi yüzde 1 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; sanayi üretim endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1 düştü. Endeks bir önceki yılın ayını ayına göre ise yüzde 3,3 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 1 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1 azaldı; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise aynı kaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 arttı. Madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 8,7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 5,4 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş sermaye malı imalatında gerçekleşti. Ana Sanayi Grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 5,7 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek düşüş diğer ulaşım araçları imalatında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, en yüksek düşüş yüzde 21,2 ile diğer ulaşım araçları imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 13,3 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, yüzde 8,2 ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artış tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 9,8 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 4,9 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç) yüzde 3,3 ile ana metal sanayii takip etti.

CİHAN

Yorumlar