Sanayi Bakanı’ndan üreticiye 'enerji etiketi' uyarısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üreticileri, özellikle beyaz eşyada kullanılan enerji verimliliği ile ilgili etiketler konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Sanayi Bakanı’ndan üreticiye 'enerji etiketi' uyarısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üreticileri, özellikle beyaz eşyada kullanılan enerji verimliliği ile ilgili etiketler konusunda uyardı. Işık, "Ürünlere yapıştırdığınız A, A+, A++ gibi etiketler var. Ürünlerin bu etiketleri ile enerji sarfiyat oranları örtüşsün." uyarısında bulundu.

Fikri Işık, 5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı kapanış törenine katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da konuk olduğu törende tasarruflu ürün ile servis adedinin artması gerektiğini vurgulayan Işık, bu anlamda hem Ar-Ge hem Ür-Ge faaliyetlerine önem verilmesini önerdi. Türkiye’de cari açığın en önemli nedeninin enerji olduğunu anlatan Işık, “Enerjiyi atın cari açık yok hatta senede 1,5 milyar dolar fazla var. Şu aşamada enerji alanına yapılan her yatırım mühimdir.” dedi.

Işık, bu sene Ar-Ge, Ür-Ge, faydalı model gibi alanlara 1 milyar 575 milyon dolar kaynak ayırdıklarını da bildirdi ve “Arzu ediyoruz bunun tamamı kullanılsın. Arzu ediyoruz bu kaynak enerji dâhil tüm alanlarda katma değere dönsün. “ ifadelerini kullandı. Sanayi ürünlerinin güvenliği ile sorumlu olduklarını belirten Işık, şöyle devam etti:

“Bu nedenle etiketlerinde A, A+, A++, olan ürünleri tek tek ele alıyoruz. O ürünlerin etiketleri ile enerji sarfiyatlarını karşılaştırıyoruz. Arada bir makas olup olmadığına bakıyoruz. Bununla ilgili faaliyetlerimiz var, bulguları yakında firmalara aktaracağız. Bu, denetim üreticilerin dikkatli, itinalı davranması; tüketicinin aldığı malın enerji sarfiyatını bilmesi bakımından önemli.”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, üreticilere de “Ürünlere yapıştırdığınız A+, A++ gibi enerji sarfiyat oranınız örtüşsün. Bu tüketiciye saygı ve marka değeri adına önemli. Yüzde 97-98 iyi örnek vardır, yüzde 2-3 kötü örnek vardır. Bu yüzde 2 ele alınır, diğerleri bırakılır. Onun için iyi örneklerin oranının artması önemli.” diye seslendi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ YATIRIMLARINA 5. BÖLGE TEŞVİKİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise enerji verimliliğinin bir kültür olması gerektiğini dile getirdi. Gelirleri artırmanın yanında giderleri kısmanın da önemli olduğuna temas eden Taner Yıldız, şunları kaydetti:

“Ürünlerimizi pahalılaştıralım ama bunların her birimi için yaptığımız enerji harcamalarını indirelim. Biz, bir kefeye altın; bir kefeye enerji koyduğunuzda altının 4,5 katına satılan ürünler olduğunu görüyoruz. Madem ekonomimiz, idaremizin yanında beynimiz ve zihnimizle büyüyoruz; madem obez büyümüyoruz onun için bunların her birini geliştirmeliyiz."

Yıldız, hangi sektörden olursa olsun, nerede olursa olsun bir firmanın enerji verimliliği ile ilgili yatırımlarında 5. Bölge teşviklerinden yararlandıracaklarını da müjdeledi.

Enerji verimliliği ve tasarrufuna yapılacak yatırımların karşılığının kısa sürede alınacağına işaret eden Enerji Bakanı, “Bir evde bir camı yenilemekte yüzde 5 daha fazla masraf yapıyor ama yüzde 50 tasarruf elde ediyorsunuz. O nedenle sanayi uygulamalarından tutun evlere varıncaya kadar enerji tasarrufuna önem vereceğiz.” dedi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı kapanış töreninde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri ışık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sanayide Enerji Verimliliği Proje Ödülleri’ni takdim etti. Sanayide Enerji Verimliliği Proje (SEVAP) yarışmaları; Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projeleri (SEVAP), Enerji Verimli Endüstriyel Tesis (EVET) ve Enerji Verimli Ürün (EVÜ) olmak sureti ile üç ana gruptan oluşuyor. Gruplara göre ödül alan şirketler şöyle:

Jüri Özel Ödülleri

SEVAP- 3: Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret AŞ

EVET: Arçelik AŞ Bulaşık Makinesi, Mercedes – Benz Türk AŞ

Birincilik Ödülleri

      SEVAP-2: Bosh Termoteknik Sanayi ve Ticaret AŞ

SEVAP-3: Trakya Yenişehir Cam Sanayi AŞ

EVET: Tüpraş Türkiye Petrol Rafineleri AŞ Batman Rafinesi Müdürlüğü

EVÜ: Arçelik Kurutucu Ve Elektrik Motorları İşletmesi


Katılım Plaketleri: Akg Gazbeton İşletmeleri Sanayi Ticaret AŞ, Arçelik AŞ Bulaşık Makinesi, Arçelik Kurutucu ve Elektrik Motorları, Bosch Termoteknik Sanayi ve Ticaret AŞ, Btm Bitümlü Tecrit Maddeleri Sanayi ve Ticaret AŞ, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları AŞ, İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları AŞ, Mercedes – Benz Türk AŞ, Sarten Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ, Türkiye Petrol Rafineleri AŞ Batman Rafineri Müdürlüğü, Türkiye Petrol Rafineleri AŞ İzmir Rafinerisi, Türkiye Petrol Rafinereleri AŞ İzmit Rafinerisi, Türkiye Petrol Rafineleri AŞ Kırıkkale Rafinerisi, Trakya Yenişehir Cam Sanayi AŞ, Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ, Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret AŞ.
CİHAN

Yorumlar