San Francisco Fed Başkanı Williams:

- "Eğer şu anda bulunduğumuz yolda ilerlemeye devam edersek, bu yıl 2 ya da 3 faiz artışına gidilmesi çok sürpriz olmaz" - "Verilerin sadece haziranda değil gelecek birkaç toplantıda faiz artırımına gidilmesi için uygun zemin hazırladığını düşünüyorum. Haziran da bu anlamda çok canlı bir toplantı olacak"

Google Haberlere Abone ol
San Francisco Fed Başkanı Williams:

WASHINGTON (AA) - ABD Merkez Bankasının (Fed) San Francisco Şubesi Başkanı John Williams, ekonomik verilerin birden fazla faiz artırımı için uygun zemin oluşturduğunu belirterek, "Eğer şu anda bulunduğumuz yolda ilerlemeye devam edersek, bu yıl 2 ya da 3 faiz artışına gidilmesi çok sürpriz olmaz" dedi.

Williams, Wall Street Journal'a verdiği mülakatta, ekonominin mevcut gidişatı koruması durumunda Fed'in bu yıl 2 ya da 3 faiz artışına gidebileceğini ifade etti.

Son dönemde açıklanan verilerin faiz artışını mümkün kıldığına işaret eden Williams, "Verilerin sadece haziranda değil gelecek birkaç toplantıda faiz artırımına gidilmesi için uygun zemin hazırladığını düşünüyorum. Haziran da bu anlamda çok canlı bir toplantı olacak" değerlendirmesini yaptı.

Fed yetkilileri, 'canlı' kelimesini faiz artışına gitme olasılığı bulunan toplantıları tanımlamak için sık sık kullanıyor.

- "Büyümeden endişe duymuyorum"

Williams, ayrıca ABD ekonomisinin büyüme performansının kendisini endişelendirmediğini dile getirdi.

Bununla birlikte, küresel ekonominin bazı risklerden olumsuz etkilendiğine dikkati çeken Williams, Avrupa ve Japonya'daki düşük enflasyon ve genişlemeci para politikasının ABD'de enflasyonu baskılayabileceğini anlattı.

Williams, ayrıca küresel finansal piyasaların potansiyel negatif senaryoları fiyatladığını belirtirken, İngiltere'de 23 Haziran'da yapılacak AB üyeliği referandumunun, belirsizlik yaratarak, yatırımcı güvenini sarsabileceğini sözlerine ekledi.

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) bu yıl oy hakkına sahip olmayan Williams, buna karşın Fed Başkanı Janet Yellen'e yakınlığı nedeniyle piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

San Francisco Fed Başkanı John Williams, Yellen'in San Francisco Fed Başkanı olduğu dönemde şubenin Araştırma Direktörü olarak görev yapıyordu.

Yorumlar