Sakarya ihracattaki artışta liderliğini sürdürüyor

Sakarya, mayıs ayında 238 milyon 426 bin dolarlık ihracatıyla en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında gerçekleştirdiği yüzde 64’lük artış oranı ile liderliğini devam ettirdi. Sakarya'yı ihracat artışında yüzde 9 artışla Ankara, yüzde...

Google Haberlere Abone ol
Sakarya ihracattaki artışta liderliğini sürdürüyor

Sakarya, mayıs ayında 238 milyon 426 bin dolarlık ihracatıyla en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında gerçekleştirdiği yüzde 64’lük artış oranı ile liderliğini devam ettirdi. Sakarya'yı ihracat artışında yüzde 9 artışla Ankara, yüzde 8 ile İstanbul, Yüzde 7 ile İzmir, yüzde 6 ile Denizli ve Manisa, yüzde 1 ile Bursa takip etti.

Sakarya ihracatında öne çıkan ülkeler değerlendirildiğinde, 41 milyon 649 bin dolar ile Rusya Federasyonu ilk sırada, 23 milyon dolar ile İsrail ikinci sırada, 18 milyon dolar ile Mısır üçüncü sırada, 17 milyon dolar ile Almanya dördüncü ve 12 milyon dolar ihracatla Birleşik Krallık beşinci sırada yer alıyor. Mayıs ayında Sakarya’dan dünyanın toplam 103 ülkesine ihracat yapıldı. Sakarya mayıs ayında ayrıca toplam 22 sektörde ihracat gerçekleştirdi. İhracat yapılan sektörlerde başı yinetaşıt araçları ve yan sanayi, kimyevi maddeler ve mamulleri, demir ve demir dışı metaller, çelik ve iklimlendirme sanayii çekti.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, 2013 yılında 11. sırada yer alan Sakarya'nın 2014 Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 artışla 9. sıraya yükseldiğini söyledi. Sakarya’nın başarısının gelişen Türkiye perspektifinde dikkat çekici noktalara geldiğini belirten Kösemusul, “Dünya genelinden bakıldığında Türkiye’nin ihracatını en fazla artıran ili, Sakarya. Bu bakış ve yorum çok önemli. Sakarya’nın adını dünyaya duyurmak dediğimiz şey bu noktadan başlıyor. Bu başarı, kartopu misali büyüyerek farklı başarıların temelini oluşturacaktır. İhracat dediğimiz parametre bir ilin ekonomik gücünü ve başarısını ortaya koyar. Bize bu başarının gururunu yaşatan Sakarya iş dünyasını tebrik ediyor, teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

Kösemusul, dünya ve Türkiye ekonomisindeki olumlu gidişata değinerek şöyle dedi: “Dünya ticaretindeki canlanma, gelişmiş ekonomilerin sanayi üretim göstergeleri ile birlikte değerlendirildiğinde, gelişmiş ekonomiler genelinde giderek belirginleşen bir ekonomik toparlanma görünümü ortaya çıkmaktadır. Bu da bize birkaç yıldır süren ekonomik krizi güçlü ülkelerin atlattığını gösteriyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde son birkaç yıldır yaşanan ekonomik krizi, Türkiye bir avantaja çevirerek pazar çeşitliliğini arttırmıştır. Ülkemiz ihracatının çoğu Avrupa ülkelerine yapılırken diğer ülkelere de ciddi anlamda ihracat yapılmaya başlanması kriz sonrası için önemli bir kazanç olmuştur. İhracatımızdaki başarı ithalatın artış oranında azalışı da beraberinde getiriyor. Bu da önemsenmesi gereken bir konudur.” CİHAN

Yorumlar