RUTİD, St. Petersburg’da şube açtı

Rusya’nın başkenti Moskova’da faaliyet gösteren Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD), kuzeyin başkenti St.

Google Haberlere Abone ol
RUTİD, St. Petersburg’da şube açtı

Rusya’nın başkenti Moskova’da faaliyet gösteren Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD), kuzeyin başkenti St. Petersburg’da şube açtı. Açılış sonrası, St. Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası ve RUTİD arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

İstanbul’da 1998 yılında kurulan ve yapmış olduğu faaliyetleri ile Rusya ve Türkiye arasındaki ticari ve kültürel gelişmelere önemli katkılar sunan RUTİD’in şubesinin açılışına, Türkiye'nin St. Petersburg Konsolosluğu yetkilileri, TUSKON temsilcileri, Rus ve Türk iş dünyasından birçok farklı isim katıldı.

Çaykovski Caddesi'nde bulunan Sanayi ve Ticaret Odasında gerçekleşen açılışta, RUTİD Başkanı Esat Sarı konuşma yaptı. Konuşmasında St. Petersburg’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Sarı, başta ticari ve ekonomik alan olmak üzere Türkiye ve Rusya arasında ilişkilerin sürekli geliştiğine dikkat çekti.

Rusya'nın Türkiye’de ticari ve ekonomik alanlarda, özellikle bankacılık, iletişim ve enerji gibi alanlara yaptığı yatırımların dikkat çekici bir büyüklüğe ulaştığını kaydeden RUTİD Başkanı, Türk işadamlarının ise Rusya'da başta inşaat alanı olmak üzere tekstil, hazır giyim, mobilya, yaş sebze ve meyve sektöründe önemli yatırımları olduğunu söyledi.

TOPLAM TİCARET HACMİ 36 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Rusya’da Türk yatırımlarının 17 milyar dolar seviyesine ulaştığı bilgisini veren Sarı, “Son verilere göre iki ülke arasında toplam ticaret hacmi de 36 milyar doları aştı. İki ülke liderlerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde karşılıklı toplam ticaretin 100 milyar dolara ulaşması için koydukları hedef doğrultusunda işadamları olarak olabildiğince gayret sarf ediyoruz.” dedi.

RUTİD’in iş dünyasından artan talepler ve diğer şehirlerdeki Türk firma potansiyeli göz önünde bulundurarak, Rusya'nın ikinci büyük şehri St. Petersburg’da temsilcilik açılmasına karar verdiğini vurgulayan RUTİD Başkanı, “St.Petersburg temsilcimiz Yasin Kürşad Demiralp sizlere destek için burada. Bugün burada açılışını yaptığımız temsilciliğin başta St. Petersburg'daki RUTİD üyelerimiz olmak üzere, Türk-Rus müteşebbislerimize ve tüm St.Petersburglulara hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Açılışta söz alan St. Petersburg Yasama Meclisi Dış ilişkiler Sorumlusu Yagya Vatanyar da, yeni kurulan derneğin hayırlı olması temennisinde bulundu. RUTİD’in yeni şubesinin her iki ülke yararına olacağını ifade eden Vatanyar, konuşmasında Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun önemine değindi.

RUSYA’YA GELEN TÜRK TURİST SAYISI ARTMALI

Geçtiğimiz yıl Kazan şehrinde gerçekleştirilen Rus-Türk Toplumsal Forumu’nda, önümüzdeki yıllarda Türkiye ve Rusya’da paralel olarak turizm yılı ilan edilmesi teklif edildiğini kaydeden Vatanyar, ancak bazı kişilerin söz konusu teklifi eleştirdiklerini söyledi.

Vatanyar, “Geçen yıl Rusya’da Çin yılı ilan edildi ve gördük ki Rusya’ya gelen Çinli turist sayısında yüzde 40 artış yaşandı. Bizim için sadece Rusya’dan Türkiye’ye değil, Türkiye’den Rusya’ya gelen turist sayısı da önemli. Eğer böyle bir yıl ilan edilirse Türkiye’den gelen turist sayısının artacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından, St. Petersburg Ticaret Odası ve RUTİD arasında ikili işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmayı RUTİD Başkanı Esat Sarı ve St.Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vladimir Katenev imzaladı. İmzaların ardından karşılıklı olarak hediye sunuldu.

Açılışın ardından Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan St. Petersburg Ticaret Ateşesi Dilek Doğruer, RUTİD’in St. Petersburg temsilciliğinin açılmış olmasının Türkiye-Rusya ticari ilişkilerinin büyümesine ivme katacağına inandığını söyledi. Doğruer, “Hayırlı olmasını diliyorum. St. Petersburg’daki işadamlarına, bu ülkeye, bu pazara yeni girecek olan işadamlarımıza fayda sağlayacağına eminim. Çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

St. Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Katenev ise, RUTİD’le yapılan anlaşmanın kendileri için iş alanında önemli bir adım olduğunu söyledi. Türkiye ile ilgili ellerinde oldukça fazla bilgi kaynağı olduğunu ifade eden Katenev, “Ancak herhangi bir konudaki sorulara profesyonelce cevap verebilecek, danışmanlık yapabilecek insanların olması önemli bir şey. Bu yüzden RUTİD karşılıklı işbirliği için daha fazla kapı açabilecektir.” şeklinde konuştu. n Katenev, “RUTİD’in iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Resepsiyonun ardından RUTİD’in yeni ofisinin açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesini RUTİD adına Başkan Sarı kesti. Açılış programı, Türk ve Rus işadamlarının ofiste incelemelerde bulunmasının ardından sona erdi. CİHAN

Yorumlar