RUTİD girişimcileri Sberbank ve Eximbank panelinde buluşturdu

Rusya’nın başkenti Moskova’da, ülkenin en büyük bankası Sberbank ve Türkiye İhracat Kredi Bankası Eximbank, kredi imkanları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
RUTİD girişimcileri Sberbank ve Eximbank panelinde buluşturdu

Rusya’nın başkenti Moskova’da, ülkenin en büyük bankası Sberbank ve Türkiye İhracat Kredi Bankası Eximbank, kredi imkanları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Rusya- Türkiye İşadamları Derneği’nin (RUTİD) katkıları ile Sberbank merkez binasında düzenlenen “Rus-Türk İş Dünyası'nın Başarılı İşbirliği Örneği Sberbank & Eximbank” adlı panelde iki ülke banka temsilcileri “Bize projelerinizi anlatın, size kredi verelim” mesajı verdi.

Toplantıda açılış konuşması yapan RUTİD Başkanı Esat Sarı, Rusya’ya yatırım ve ticaret için gelen Türk işadamları ile tecrübelerini paylaştıklarını, Rus firmalarını da Türkiye’ye yatırıma teşvik ettiklerini söyledi. Rusya’da resmi makamlarla diyalog halinde olduklarını ifade eden Sarı, Rusya ile ticaretin ve yatırım işbirliklerinin önemine dikkat çekti.

Eximbank ülke kredilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin yaptığı konuşmasında Türk girişimcilere sağladıkları imkanları anlattı ve amaçlarının Türkiye’de ihracatın artırılmasını hedeflediklerini söyledi. Metin, "Eximbank’ın amacı kredi ve sigorta programlarının etkin şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Mevcut programlarımız altında kısa vadeli ve uzun vadeli sigorta programlarımız var. Maalsef şu anda sigorta işlemlerinden önemli bir kısmı sadece kısa vadeli sigorta işlemlerinden oluşuyor. Bu salonda bulunan girişimcilerimiz orta ve uzun vadeli sigorta desteği gerektiren projelere giriştikleri taktirde Eximbank'ın orta uzun vadeli sigorta hizmetlerinden faydalanabileceklerini düşünüyorum. Özellikle ihracat ve projelerin gerçekleştirilmesinde kredi desteği ve sigorta kullanılabilir." diye konuştu.

Metin 2013 yılında Rusya'ya yapılan 154 milyonluk ihracatı sigorta kapsamına aldıklarını belirterek bu kapsamda Rus firmaların ödeme performanslarının ortalamanın üstünde olduğu bilgisini verdi.

Sberbank Başkan Yardımcısı Sergey Gorkov da yaptığı konuşmasında Rusya’da Denizbank Moskova’nın faaliyet gösterdiğini ve bünyesinde Türk şirketlerine ‘destek masasını açtıklarını kaydetti. Gorkov ayrıca yakında St. Petersburg’ta destek masasını açacaklarını ve Türk girişimcilerine destekleyici çalışmalar yapacaklarını kaydetti. Gorkov, “Bizim vizyonumuz sizin yaptığınız işleri desteklemek. Sadece sizi desteklemekle kalmayıp, sizinle birlikte gelişmek de amaçlarımızın arasında. Rusya’nın hiç bir bankası böyle özel bir servis sunmuyor. Biz de yeni başladık. İlk yılda tecrübe kazanacağız. Ve bu şu demek değil, sadece yardım masalarını açtığımız bölgelerde sizi destekleyeceğiz. Rusya’nın genelinde elimizden gelen yardımı sunmaya hazırız.” dedi.

Aralık 2012’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye ziyareti sırasında gerçekleştirilen Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısında Eximbank ile Sberbank arasında 1 milyar ABD doları tutarında mutabakat zaptı imzalanmıştı. Eximbank ayrıca Rusya’da önde gelen bankalara kredi açılması için Vnesheconombank ve Gazprombank ile görüşmeler gerçekleştirerek Vnesheconombank ile de anlaşma imzalanmıştı. CİHAN

Yorumlar