RUTİD Başkanı: Türk girişimciler Rusya’nın potansiyelinin farkında

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde devam eden Uluslararası Ekonomik Forum’unda Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov ve Rus ve Türk İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı, Rusya'da yatırım imkanlarını değerlendirdi.Lenexpo...

Google Haberlere Abone ol
RUTİD Başkanı: Türk girişimciler Rusya’nın potansiyelinin farkında

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde devam eden Uluslararası Ekonomik Forum’unda Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov ve Rus ve Türk İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı, Rusya'da yatırım imkanlarını değerlendirdi.

Lenexpo fuar alanında gerçekleştirilen “Büyük ölçekteki alanlara nasıl yatırımcı çekilir?” konulu iş kahvaltısına, Bayındırlık ve Kamu Hizmetleri Bakanı Mihail Men, Avrasya Gelişim Bankası Yönetim Kurulu Başkanı İgor Finogenov ve çok sayıda bürokrat katıldı.

RUTİD Başkanı Sarı, inşaat sektöründe, iki ülke arasında karşılıklı işbirliğinin geliştiğine dikkat çekti. Türk yatırımcılarının, inşaatın yanında, bölgelerin gelişimine ve sanayiye de yatırım yaptıklarını kaydeden Sarı, “Rus ekonomisi büyümekte ve vatandaşların yaşam kalitesi her geçen yıl artmakta. Türk inşaat şirketleri de, rahat ve konforlu bir yaşam ortamı yaratmak için sadece modern konutlar değil, aynı zamanda altyapı sürecine de katılmak istiyor.” dedi.

RUTİD VE RUSYA'NIN TOKİ'Sİ RHDF ARASINDA İŞBİRLİĞİ

RUTID ve Rusya’nın TOKİ’si olarak bilinen Rusya Konut Geliştirme Vakfı (Russian Housing Development Foundation RHDF) arasında işbirliği imzalandığı bilgisini veren Başkan Sarı, “Türk şirketleri Rusya’daki yatırım projelerinin büyük potansiyelin farkındalar, buna gösterge olarak iki ülke arsındaki büyüyen yatırımları işaret edebiliriz. Türk şirketleri de RHDF arazileri üzerinde ortak proje gerçekleştirmeye hazır. Bu işbirliği çerçevesinde, halihazırda birkaç Türk şirketi Ryazan bölgesinde geniş kapsamlı projeler planlıyor.” ifadelerini kullandı.

Türk şirketlerinin son dönemde Rusya’ya yaptığı yatırımlardan örnekler veren Başkan Sarı, “Hayat Holding Tataristan’da 10 bin kişilik şehir inşa ediyor. Holding bünyesindeki Hayat İnşaat, SunRise Capital şirketi ile birlikte Naberejnıy Çelnı merkezinde 650 milyon dolarlık şehir kuruluyor. Ayrıca, Reneissans Construction, Esta Construction, Imedi İnsaat, Sembol İnşaat ve Akfa Holding gibi gruplar Moskova, St.Petersburg ve diğer büyük şehirlerde dev projeleri uyguluyor.” şeklinde konuştu.

ŞUVALOV, ÇİNLİ ŞİRKETLER PİYASANIN YÜZDE 15 UCUZUNA İŞ YAPMAYA HAZIR

Kahvaltıda Rusya’daki konut inşaatı hakkında konuşan İgor Şuvalov, Çin Demiryolu şirketinin önümüzdeki 2 yıl içinde Rusya’da 25 milyon metrekarelik konut inşaatına hazır olduğunu ve bunu piyasanın yüzde 15 altına yapabilecekleri bilgisini verdi. Şuvalov ayrıca, Çinli şirketin yıllık 100 milyar dolarlık iş yaptığını ve bunun onlar için “küçük bir iş” olduğunu söyledi.

Şirket yöneticilerinin konut pazarını yabancı yatırımcılara açılması için kendisine başvurduklarını kaydeden Başbakan Birinci Yardımcısı, “Eğer pazara sokmuyorlarsa, kişisel bir çıkar vardır. Konut inşaatı Rusya’nın şeffaf olmayan tek pazarı olacaktır.” diye konuştu.

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde gerçekleştirilen Ekonomik forum, yarın sona erecek. CİHAN

Yorumlar