"Rusya'ya sebze-meyve ihracatımız eskisinden daha iyi olacak"

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Nazlı: - "Biz kendi ürünlerimizin kalitesine, verimine, değerine inanıyoruz. Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihracatında eskiye döneriz, hatta daha iyiye gideceğiz" - "Artık yasağın kalktığını düşünürsek bugün veya yarın ilk ürün grubu Rusya'ya ulaşır" - "Şu anda turunçgil ürünlerinin hasadı başladı. Bu çok önemli. Yasağın bu dönemde kalkmasını çok önemsiyoruz. Meyve-sebzedeki ihracatımız genelde yılın son 3 ayında yaygındır. Bu yüzden şu aşamada kalkması çok iyi"

Google Haberlere Abone ol
"Rusya'ya sebze-meyve ihracatımız eskisinden daha iyi olacak"

İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı, Türk yaş sebze ve meyve ürünlerinin kalitesine, verimine ve değerine inandıklarını ifade ederek, "Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihracatında eskiye döneriz, hatta daha iyiye gideceğiz." dedi.

Nazlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında birkaç gün önce İstanbul'a geldiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Türkiye'den ihraç ettikleri bazı yaş meyvelere yönelik kısıtlamaların kaldırılacağını açıkladığını hatırlattı.

Kararın başta sebze-meyve sektörü temsilcileri olmak üzere herkesi mutlu ettiğini dile getiren Nazlı, yasağın 5 kalem üründe kaldırıldığını bildirdi. Nazlı, "Bu 5 kalem portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve nektarin grubu ve erik. Bu 5 grupta kaldırıldı. Bunların hepsi de meyve." dedi.

Meyvede hala bazı ürünlerde yasağın devam ettiğini belirten Nazlı, üzüm ve armut gibi kalemlerde de yasağın bir an önce kalkmasını temenni ettiklerini ve bu konuda ümitli olduklarını söyledi.


- "Önümüzdeki hafta Rus heyet Türkiye'ye gelecek"


Ali Recep Nazlı, şu anda turunçgil ürünlerinin hasadının başladığını hatırlatarak, "Bu çok önemli. Yasağın bu dönemde kalkmasını çok önemsiyoruz. Meyve-sebzedeki ihracatımız genelde yılın son 3 ayında yaygındır. Bu yüzden şu aşamada kalkması çok iyi." dedi.

Rusya tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor'dan bir heyeti istişare için Türkiye'ye davet ettiklerini, heyetin gelecek hafta Türkiye'ye geleceğini ve teknik konuları konuşmaya devam edeceklerini belirten Nazlı, bu toplantılar sonrasında teknik konularla ilgili sorunların da bir an önce hal edileceğini düşündüğünü kaydetti.


- "Bugün veya yarın ilk ürün grubu Rusya'ya ulaşır"


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Nazlı, yasak kalktıktan sonra ihracatın kolay olduğunu ifade ederek, "Bu konuda ihracatçılarımızın ağları çok güçlü. Artık yasağın kalktığını düşünürsek bugün veya yarın ilk ürün grubu Rusya'ya ulaşır." dedi.

Gıda güvenilirliği, pestisit ve diğer konularla ilgili herhangi bir eksikleri olmadığını ve çalışmalarına devam ettiklerini belirten Nazlı, bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in çok ciddi talimatları olduğunu, bu doğrultuda hareket ettiklerini ve çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Nazlı, aslında bütün sebze-meyve ürünlerinde kısıtlamaların kaldırılmasını beklediklerini, ancak kalkmadığını, bunun kısa süre içerisinde gerçekleşmesini umduklarını ifade etti.

Rusya'da son dönemde seracılık faaliyetlerinin arttığına dikkati çeken Nazlı, şunları kaydetti:

"Biz kendi ürünlerimizin kalitesine, verimine, değerine inanıyoruz. Dolayısıyla başkası tabii ki üretecek. 'Üretme' diyemeyiz. Bizim isteğimiz beraber yarışmak. Hangisi iyiyse tüketici onu alsın. Yani siz pazara gittiğinizde hangisi size güzel geliyorsa onu alın. Biz, 'Sadece bunu alın' diyemeyiz. Biz ürünlerimizin kalitesine inanıyoruz. Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihracatında eskiye döneriz, hatta daha iyiye gideceğiz."​

Yorumlar