Rusya’dan Ukrayna’ya doğalgazda indirim sinyali

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Kiev’in, Avrupa Komisyonu’nun da kabul ettiği 1 Nisan ödemesi 2,2 milyar dolarlık borcu ödemesi durumunda fiyat indirimi konusunu ele alabileceklerini söyledi. Novak’a göre Kiev borcunu ödeyerek, müzakerelere...

Google Haberlere Abone ol
Rusya’dan Ukrayna’ya doğalgazda indirim sinyali

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Kiev’in, Avrupa Komisyonu’nun da kabul ettiği 1 Nisan ödemesi 2,2 milyar dolarlık borcu ödemesi durumunda fiyat indirimi konusunu ele alabileceklerini söyledi. Novak’a göre Kiev borcunu ödeyerek, müzakerelere hazır olduğunu ortaya koymalı.

Kiev’in borcu nedeni ile Moskova 1 Haziran’dan itibaren “önce öde sonra al” formülünü uygulamaya koyuyor. Rus enerji devi Gazprom, Haziran ayı ile ilgili 1,66 milyar dolarlık faturayı gönderdi. Yeni fatura bin metreküpü 485 dolardan 3,4 milyar metreküplük aylık satış olarak hesaplandı. 3 Haziran’a kadar ödeme yapılmazsa Ukrayna vanaları kapatılacak.

Krizinin çözümü ile ilgili AB’nin de katılımı ile gerçekleşen üçlü görüşmelerin ikinci oturumunun 26 Mayıs’ta yapılacağını hatırlatan Novak, “1 Nisan’da oluşan borcu öderlerse, doğalgazda indirim konusu ihtimal dışı değil…” dedi.

Gazprom, Nisan ayında bin metreküp için 268 dolar olan anlaşmanın yükümlülükleri yerine getirmediği gerekçesi ile indirimli anlaşmayı fesh etmiş ve piyasa fiyatları olan 485 dolara çıkarmıştı.

Gazprom’a göre Ukrayna’nın borcu toplam 3,5 milyar doları buldu.

Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk da Rusya’nın eski fiyattan doğalgaz tedarikini sürdürmesi durumunda borçlarını ödeyeceklerini ilan etti.

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev de yaptığı değerlendirmede son 20 yıl içinde doğalgaz indirimleri dahil Ukrayna ekonomisine 200 milyar dolarlık katkı sağladıklarını söyledi. CİHAN

Yorumlar