Rusya’dan Ukrayna’ya doğalgaz şoku: Bin metreküp 485 dolar

Rusya, Ukrayna ile Karadeniz Filosu askeri üs anlaşmasının iptal edilmesinin ardından doğalgaz fiyatlarının otomatik olarak piyasa fiyatlarına çekildiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya’dan Ukrayna’ya doğalgaz şoku: Bin metreküp 485 dolar

Rusya, Ukrayna ile Karadeniz Filosu askeri üs anlaşmasının iptal edilmesinin ardından doğalgaz fiyatlarının otomatik olarak piyasa fiyatlarına çekildiğini açıkladı. Böylece bin metreküp doğalgaz için vergi indirimi ve ek 100 dolarlık indirimle 268,5 dolar ödemeyen Kiev, bundan sonrası için 485,5 dolar ödeyecek.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’le bir araya gelen Gazprom Başkanı Aleksey Miller, 1 Nisan’dan itibaren Ukrayna’ya verilen doğalgazın fiyatının yaklaşık bin metreküp için 485,5 dolara çıktığını söyledi.

Medvedev konuşmasında, “Ukraynalı ortaklarımızla gelecek perspektif açısından herhangi bir indirim ve referans olmadan doğalgaz sevkiyatı gerçekleşecek. Bu kararın Ukraynalı tüketiciler açısından değerlendirilmesi gerekiyor…” dedi.

Ukrayna, Rusya’dan aldığı doğalgaz için 2010’da imzalanan ve Karadeniz Filosu’nun Sivastopol üssünde kalımı ile ilgili revize anlaşmaya göre her bin metreküp için 100 dolar indirim almıştı. Aralık ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna devrik lideri Viktor Yanukoviç’le sağladığı anlaşmaya göre de üçte bir indirimle fiyatları 268,5 dolara kadar çekmişti.

Rusya hafta başında yaptığı açıklamada Aralık ayında imzalanan indirim anlaşmasının iptal edildiğini açıklamıştı. Rusya 15 milyar dolarlık kredi ile ilgili paketi de dondurdu. Rusya, Kiev yönetimine 3 milyar dolarlık ilk kısmı göndermişti.

Medvedev, Kiev yönetiminden bugüne kadar olan 1,7 milyar dolarlık doğalgaz borcunu da acil ödemelerini istedi. Rusya Başbakanı aksi durumda bu alanda işbirliğinin uzun vadeli olarak devam edemeyeceği uyarısında bulundu.

CİHAN

Yorumlar