Rusya’daki mobilya yatırımı 50 milyon doları buldu

Boydak Holding’in mobilya markalarından Bellona, Rusya’nın Vladimir kentinde satın aldığı fabrikasında üretime başladı. Bellona’nın Rusya’daki yatırımları 30 bin metrekare kapalı alan tesisleri ile 50 milyon doları buldu. Türkiye’de...

Google Haberlere Abone ol
Rusya’daki mobilya yatırımı 50 milyon doları buldu

Boydak Holding’in mobilya markalarından Bellona, Rusya’nın Vladimir kentinde satın aldığı fabrikasında üretime başladı. Bellona’nın Rusya’daki yatırımları 30 bin metrekare kapalı alan tesisleri ile 50 milyon doları buldu. Türkiye’de üretimi yapılan panel mobilya, döşeme ve yatak ürün gruplarının tamamını Rusya’da da üretebiliyor. Rusya’da 106 farklı şehirde 240 ayrı noktadan müşteriye ulaşan Bellona, yatırımlarına devam edecek.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Crocus Expo’da düzenlenen mobilya fuarına katılan Boydak Holding'in yönetim kurulu üyeleri Bekir Boydak ile Murat Bozdağ, Vladimir kentinde bulunan fabrikaları ve Moskova’da incelemelerde bulundu. Boydak ve Bazdağ'a, Bellona Rusya Genel Müdürü Hüseyin Mehmet Çevrim ile pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aygün Başok da eşlik etti. Fuarda, Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) Rusya pazarı ile ilgili sorularını cevaplayan Murat Bozdağ, bu ükede yatırım konusunda 2010’da karar aldıklarını ve 2011’de yatırım çalışmalarına başladıklarını aktardı.

Bozdağ, “Rusya’da 2011’de kademeli olarak yatırım faaliyetlerimize başladık. 2014 başı itibari ile makine ve teçhizat yatırımlarımızı bitirmiş olduk. Panel mobilya ürün grubu, döşemeli ürün grubu ve yatak ürün grubu olmak üzere Türkiye’de faaliyet göstermiş olduğumuz tüm ürün gruplarını şu anda Rusya’da üretiyoruz. Bellona markası altında Rusya’nın 106 şehrinde 240 noktadan müşteriye ulaşıyoruz. St.Petersburg’tan Vladivostok’a kadar geniş Rusya coğrafyasında ürünlerimiz satılıyor. Ve her geçen gün markamıza karşı teveccüh artıyor. Artık bir Rus markası gibi tüketiciler tarafından, perakendeciler tarafından algılanıyoruz. Markamızın kalitesi, istikrarı, güvenilirliği son derece üst düzeyde.” dedi.

"RUSYA, CANLI VE İŞTAH KABARTIYOR"

Rusya’nın kendi dinamikleri olan bir pazar olduğuna değinen Boydak Yönetim Kurulu Üyesi Bozdağ, şöyle devam etti:

“Pazar büyük, ülke büyük, coğrafya büyük. Bütçesi fazlası veren ender ülkelerden bir tanesi. Rusya’nın çok zengin doğal kaynakları var ve ihracat noktasında çok ciddi gelirleri var. Baktığımız zaman milli gelir her geçen yıl artıyor. Ciddi bir ekonomik güç. Dünya’nın da süper güçlerinden bir tanesi. Bu konuda pazar oldukça canlı ve dışarıdan baktığınızda iştah kabartıyor. Lakin bu pazarın kendine has özellikleri var. Bu özelliklerin başında ülkede çok ciddi bir bürokrasi var, ama Türkiye’den ya da dünyanın başka ülkelerinden fazla değil. Sadece gidiş yollarını iyi bilmek gerekiyor. İyi danışmanlarla, hukuk firmaları ile iyi mali müşavirlerle çalışmak gerekiyor. Sisteminizi ona göre kurmanız gerekiyor. Ve yasal mevzuat çerçevesinde hareket ettiğiniz takdirde hiç bir problem yok.”

"RUSYA’DA ÜRETİM PAZARA ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRIYOR"

Eski Sovyet ülkeleri ile birlikte Rusya’nın 200 milyonluk bir pazar olduğuna dikkat çeken Bozdağ, “Rusya Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olsa da halen bir takım yüksek gümrük duvarları mevcut. Burada coğrafya büyük olduğu için, yeterli büyüklükte dağıtım yapacak doğru partnerler her zaman bulmak mümkün değil. Pazara yakın olma açısında biz burada direkt üretim ve yatırım planlamış olduk. Ve şu ana kadar da 50 milyon dolarlık bütçeyi gerçekleştirdik. Her türlü yapımız kurulmuş durumda. Doğrudan çalışan yaklaşık 300 personelimiz var. Tabi bize çalışan tedarikçileri de dikkate aldığımızda yaklaşık 600 kişiye istihdam sağlıyoruz. Kapasite artırımına paralel fabrika çalışan sayımızı 500 olarak planlıyoruz. Rusya’nın farklı bölgelerinde de yatırımlarımız olacak.” şeklinde konuştu.

RUSYA’NIN GELECEĞİ PARLAK

Rusya’nın iyi okunması gerektiğini, Rusya ekonomisinin geleceğinin parlak olduğunu kaydeden Bozdağ, “Uluslararası bir kısım tartışmalar, problemler algı oluşturabilir. Ben bunların geçici olduğunu düşünüyorum. Uzun vadeli sıkıntı olmaz. Rusya’nın geleceğine ve pazar potansiyeline güveniyoruz. Rusya’ya güvendiğimiz için yatırım yapıyoruz. Fuar da geçen yıla göre canlı. Perakende ve mağazacılar var. Bizim hedefimiz mağazacılar. Bu yıl mağazacılar fuara daha çok ilgi gösterdi.” şeklinde konuştu.

Boydak Grubu’nun 60 yıldır mobilya sektöründe olduğunu vurgulayan Bozdağ, şunları söyledi:

“Türkiye’de oluşturduğumuz ciddi tecrübeyi Rusya’ya aktarıyoruz. Rusya’nın dinamiklerini, ülkedeki yaşam kültürünü, aile kültürünü ve evlerin yapılarını dikkate alarak bazı modifikasyonlar yapıyoruz. Rusya’da ürettiğimiz ürünler Türkiye’dekilere benzer, ama ölçü, fonksiyon ve renk olarak Rusya’ya uyarlanmış durumda. Şu anda döşemeli ürün grubunda 11 farklı çeşit modelimiz var bunların varyantları var. Panel mobilya grubumuzda 7 farklı modelimiz var. Yatak grubumuzda yaklaşık 10 tane modelimiz var. Bunların tabi kendilerine göre ölçüleri mevcut. Baza grubumuz 6 çeşit. Şu anda buradaki mobilya perakendecisini tatmin edecek tüm çeşitleri yapmaktayız. Rusya’da bizim tarzımızda üretim yapabilen tek kaynaktan ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bizden başka kimse yok.”

"BOYDAK, MOBİLYA İHRACATINDA SEKTÖR LİDERİ"

Rusya ve Ukrayna’da fabrika bazında yatırımları olduğunu, 50 ülkede mağazaları ve 80’nin üzerinde ülkeye de ihracat yaptıklarını kaydeden Bozdağ, “Ukrayna’da fabrikamız Donetsk bölgesinde. Olaylar nedeni ile üretim bir miktar yavaşlasa da devam ediyor. Orada da sorunlar geçici. Yıl sonuna kadar yeniden tam kapasite üretime başlarız. Geçen yıl 150 milyon dolarlık bir ihracatımız oldu. Sektörde bu açıdan öncüyüz. Hedefimiz bu rakamı en az 500 milyon dolara çıkarmak..” dedi.

CİHAN

Yorumlar