Rusya'daki Kriz Türkiye'yi Vuracak, Turizmde 4.5 Milyar Dolar Kayıp

Otelciler Federasyonunun raporuna göre krizle boğuşan Rusya'dan Türkiye'ye gelecek turist sayısı 1-1.5 milyon azalacak. Milyarlarca dolar kayıp yaşanacak.

Google Haberlere Abone ol
Rusya'daki Kriz Türkiye'yi Vuracak, Turizmde 4.5 Milyar Dolar Kayıp

Ekonomik krizle boğuşan Rusya'dan Türkiye'ye istikbal turist sayısında yüzde 25-30 düşme olabildiği bunun da takribî 1-1.5 milyon turiste denk geldiği kaydedildi. Rusya'dan gelen turist sayısındaki azalmanın turizm gelirinde 4.5 milyar dolarlık kayba yol açacağı açıklandı.

2014'DE TURİST SAYISI ARTTI

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) nedeni ile hazırlanmakta olan '2015 Turizm Raporu'na kıyasla Türkiye'ye 2014'te gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 5.5 yükselişla 36.8 milyona çıktı. Raporda Almanya'dan gelen turist sayısının yüzde 4.1 yükselişla 5.2 milyona, ikinci sıradaki Rusya'dan gelen turist sayısının da yüzde 5 yükselişle 4.4 milyona ulaştığı söylendi. Geçen sene üçüncü sıraya yerleşen İngiltere'den gelen turist sayısı ise yüzde 3.6 yükselişla 2.6 milyona arttı.

EN BÜYÜK ARTIŞ İRAN'DAN

2014'te en çok performans yüzde 33 büyümeyle İran pazarında yaşanırken bu ülkeden gelen turist sayısı 1.6 milyona yaklaştı. Polonya pazarı da 2014'te yüzde 20 yükselişle dikkat çekti.

TÜRKİYE'DEN AYAĞINI KESEN ÜLKELER

Gerileme yaşayan pazarlar arasında Hollanda, Fransa, ABD, İtalya, İsveç, Ukrayna, Avusturya öne çıktı. En iri gerileme yüzde 20 ile Norveç ve yüzde 13 ile Ukrayna pazarlarında gerçekleşti.

UÇAK BİLETLERİNE ZAM

Petrol fiyatlarındaki düşüşün biletleri ucuzlatması beklenirken, Rusya'nın biletlere yüzde 15- 20 zam yaptığının da anımsatıldığı raporda, bu durumun da piyasaya menfi yansıdığının altı çizildi.

'RUSYA'DAN GELEN TURİST AZALACAK'

Raporda, 'Rusya'dan gelen turist sayısında yüzde 25-30 bir azalış olacağı, bunun da takribî 1-1.5 milyon Rus turistinin gelemeyeceği halinde yorumlanmaktadır. Sonuç şekilde takribî 1-2 milyar dolarlık bir kaybın ortaya çıkması mühtemel görülmektedir. Turizmin çarpan etkisi ve öteki taraf sektörleri etkileyeceği varsayımıyla kaybın 4.5 milyar dolara ulaşabileceği de göz gerisi edilmemelidir' denildi.

RUSYA'DAKİ KRİZİN SÜRESİ

Rusya'da yaşanan krizin ortalama iki sene süreceği vurgulanan raporda, turizm sektörüne destek verilmesi gerektiği kaydedildi.

ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Raporda, alınması gereken önlemler şöyle sıralandı: 'Yapılacak iki strateji yaklaşım söz konusu olabilir. Birincisi: Uzakdoğu ve Afrika bunun şeklinde yeni pazarlar. En azından İsrail ile ilişkilerin düzelmesi, İran pazarına yapılacak hummalı tanıtım ve reklam çalışmaları yardımıyla Rusya pazarındaki kayıplar nispeten telafi edilebilir. Hindistan ve Çin pazarında daha agresif çalışmalı ve bu pazar genişletmeli. Brezilya ve Arjantin branşında tanıtımı yoğunlaştırmalı, bununla beraber yıllarca ihmal edilen iç pazara yoğunluk eda etmek de bu bağlamda önemlidir. İkincisi de hükümetin turizm sektörüne yönelik vereceği teşvikler, destekler, fiyat indirimleri ve promosyonlarla bu sene en az kayıpla atlatılabilir. Devletin turizm sektörüne yönelik hususi ve acil hallerde uygulayabileceği teşvik ve destekler piyasanın kıpırdanmasına destekçi olacaktır.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar