"Rusya'da yeni bir 1998 krizi imkansız"

- Rusya Merkez Bankasından yapılan açıklamada ülkenin sahip olduğu rezervler sayesinde, 1998 ekonomik krizinin tekrar yaşanmasının imkansız olduğu kaydedildi

Google Haberlere Abone ol
"Rusya'da yeni bir 1998 krizi imkansız"

MOSKOVA (AA) – Rusya Merkez Bankası, ülkede borçların ödenememesi nedeniyle moratoryum ilan edilen 1998 ekonomik krizinin tekrar yaşanmasının “imkansız” olduğunu bildirdi.

Rus haber ajansı RIA Novosti’ye bir açıklama yapan Rusya Merkez Bankası basın servisi, ülkedeki mevcut ekonomik temellerin 1998’e kıyasla daha sağlam olduğunu hatırlatarak, “Aynı krizin tekrarlanması imkansız.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın, hükümet fonları ve Merkez Bankası döviz rezervleri başta olmak üzere önemli bir rezerv birikimi olduğunun altının çizildiği açıklamada, “Ayrıca, düşük kamu borçları ve esnek döviz kuru da 1998’e kıyasla daha güvenilir bir altyapı sağlıyor.” denildi.

Açıklamada, yaklaşık 18 yıl önce yaşanan krize kıyasla daha dengeli ve nispeten muhafazakar bir maliye ve para politikasının da benimsendiği vurgulanırken, orta vadeli planlamayla da istikrarın sağlandığı kaydedildi.

Rusya’nın yerel finans sisteminin ise 1998’e göre daha gelişmiş olduğunun belirtildiği açıklamada, “Rusya ayrıca, 1998 ve 2008 ekonomik krizlerinden aldığı dersler ile dış etkenler nedeniyle makro ekonomik politikalarında artık daha deneyimli bir konumda.” ifadeleri kullanıldı.


- Rusya'nın "Kara Cuma"sı


Rusya, önemli oranda düşen üretim, yüksek sabit döviz kuru ve büyük bütçe açığı gibi nedenlerle 1998 yılında ekonomik krize girmişti.

Uygulanan ekonomik reformların başarıya ulaşamaması ise ülkeden ciddi sermaye çıkışına yol açmıştı. Döviz krizini tetikleyen bu durum üzerine Rusya, borcunu ödeyemeyeceğini açıklayarak "Kara Cuma" olarak adlandırılan 17 Ağustos 1998'de moratoryum ilan etmişti.

Rusya'da 1998'de yaşanan krizin ana nedeni, varil başına yaklaşık 18 dolara kadar düşen petrol fiyatlarıydı. Ancak uzmanlar, ülkenin mevcut döviz rezervleri 1998'e göre yaklaşık 9 kat daha fazla olduğu için ekonominin o yıllara kıyasla daha dirençli olduğunun altını çiziyor.

Yorumlar