"Rusya'da para politikası yumuşama sürecine girmedi"

- Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina: - "Alınan faiz indirim kararı, para politikalarında yumuşama sürecine girildiğine dair bir işaret değil" - "Önümüzdeki yıl Rusya yüzde 1,3’lük Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyüme oranını yakalayabilir"

Google Haberlere Abone ol
"Rusya'da para politikası yumuşama sürecine girmedi"

MOSKOVA (AA) - Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, bugün aldıkları yarım puanlık faiz indirim kararının, para politikalarında bir yumuşama sürecinin başlangıcı olmadığını söyledi.

Nabiullina, Rusya Merkez Bankasının politika faiz oranını yarım puan düşürerek yüzde 10,5'e indirme kararı aldığı toplantı sonrasında başkent Moskova’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Aldıkları faiz indirim kararının, para politikalarında yumuşama sürecine girildiğine dair bir işaret olmadığını vurgulayan Nabiullina, “Ekonomik verileri temkinli bir şekilde takip etmeye devam ederek, gelecek yılın sonu için geçerli olan yüzde 4’lük enflasyon hedefimizi yakalamaya çalışacağız.” dedi.

Haziran ayı enflasyon oranının tahminlerin üzerine çıkma ihtimalinin devam ettiğine işaret eden Nabiullina, “Ancak, özellikle talep noktasındaki kısıtlamalardan ötürü, önümüzdeki süreçte tüketici fiyatları düşmeye devam edecek.” şeklinde konuştu.

Nabiullina, önümüzdeki yıl Rusya’nın yüzde 1,3’lük Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyüme oranını yakalayabileceğini belirterek, bu yılın ikinci yarısında ise piyasaların olumlu bir sürece girilebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın uluslararası rezervlerini 2017 sonunda 22 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğine işaret eden Nabiullina, " 2018'den önce yabancı döviz piyasalarına girmeyi planlamıyoruz." dedi.

Rusya Merkez Bankası, bugün gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, geçtiğimiz yılın temmuz ayından bu yana yüzde 11 seviyesinde olan politika faiz oranını yarım puan indirerek yüzde 10,5’e düşürmüştü.


Yorumlar