Rusya’da enflasyon şampiyonu peynir; yüzde 22,4 zamlandı

Rusya Maliye Bakanlığı’nın tahminlerine göre yıllık bazda nisan ayında enflasyon rakamları yüzde 7,2-7,3 seviyesine ulaşacak.

Google Haberlere Abone ol
Rusya’da enflasyon şampiyonu peynir; yüzde 22,4 zamlandı

Rusya Maliye Bakanlığı’nın tahminlerine göre yıllık bazda nisan ayında enflasyon rakamları yüzde 7,2-7,3 seviyesine ulaşacak. Mayıs ve Haziran’da ise zirve yapacak enflasyon yüzde 7,5’i görecek.

Rusya Maliye Bakanlığı’ndan Maksim Oreşkin basına verdiği bilgide, “Mart sonunda yıllık bazda yüzde 6,9 enflasyon gerçekleşti. Nisan sonunda ise yüzde 7,2-7,3 bekliyoruz.” dedi. Haziran ve Temmuz aylarında düşüşe geçecek enflasyon yıl sonunda yüzde 6’nın altına inmesi bekleniyor.

Süt, yumurta ve peynir Mart ayında en çok zamlanan ürünler oldu. Mart ayında yıllık bazda yüzde 6,9’luk artışta üç ürünün payı yüzde 0,8 seviyesinde. Yıllık bazda süt yüzde 17,4, yumurta yüzde 14,7 ve peynir de yüzde 22,4 zamlandı.

Nisan ayında da bu ürünlerin zamlanmaya devam edeceğini ifade eden Oreşkin, “İkinci çeyrekte süt ürünlerinde artış davam edecek. Ancak yılın ikinci yarısında fiyatlarda gerileme bekliyoruz.” dedi.

Enflasyon yüksek çıkmasında ikinci faktör ise rublenin zayıflaması. Özellikle ithal ürünlerin zam şampiyonu olmasında kurlarda yaşanan zayıflama etkili oldu. Yılın ikinci yarısında da bu etkinin azalması öngörülüyor.
CİHAN

Yorumlar