Rusya-Ukrayna doğalgaz savaşı başlıyor

Ukrayna’da batı yanlısı yönetimin iş başına gelmesinin ardından Moskova’nın Kiev’le ilişkilerinde tansiyon giderek artıyor.

Google Haberlere Abone ol
Rusya-Ukrayna doğalgaz savaşı başlıyor

Ukrayna’da batı yanlısı yönetimin iş başına gelmesinin ardından Moskova’nın Kiev’le ilişkilerinde tansiyon giderek artıyor. Ukrayna Enerji ve Kömür Bakanı Yuriy Prodan, Gazprom’a doğalgaz borçlarının 2 miyar doları bulduğunu, yılın ikinci çeyreğinde ise doğalgaz indirim anlaşmasının devam etmeyebileceğini söyledi.

Interfax’ın haberine göre, basına değerlendirmede bulunan Prodan, “Bizim önemli bir borcumuz var. Yaklaşık 2 milyar dolar.” dedi. Ukraynalı bakan yerel enerji şirketlerinin de Naftogaz’a borçları olduğunu hatırlattı.

Mart ayında da Şubat’ta olduğu gibi indirimli fiyat bin metreküp için 268,5 dolardan alım yaptıklarını kaydeden Ukraynalı bakan, indirimli fiyat anlaşmasının uzatılamaması durumunda ikinci çeyrekte bin metreküp için 400 dolar gibi bir rakam ödemek zorunda kalacaklarını ifade etti.

Gazprom’la devrik lider Viktor Yanukoviç zamanında imzalanan indirimli anlaşmanın devam edebilmesi için görüşmeleri sürdürdüklerini kaydeden Prodan, Şubat ayındaki tüketimin 400 milyon dolar olduğu bilgisini verdi.

AVRUPA SEVKİYATINDA KESİNTİ YOK

Kırım’da yaşanan gelişmeler nedeni ile Avrupa sevkiyatında herhangi bir sorun olmadığına değinen Ukrayna Enerji Bakanı, kesintinin olmayacağını ifade etti. Ukrayna üzerinden Avrupa’ya 1 Mart itibari ile günlük 200 milyon metreküp doğalgaz sevk edildi. Geçen yıl bu rakam 225 milyon metreküp seviyesinde idi.

Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov ise Ukrayna’ya eski borçlarını ödeyebilmesi için 3 milyar dolarlık kredi sağlandığını hatırlattı. İndirimin anlaşmasının zamanında ve tam olarak ödeme durumunda geçerli olduğunu kaydeden Kupriyanov, Kiev yönetiminden anlaşma şartlarına uyulmasını istedi.

Ukrayna’nın içinde bulunduğu mali durumu değerlendirmek üzere Avrupa birliği ve IMF’den bir heyetin Kiev’de temaslarda bulunması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar