"Rusya, Türkiye’den daha az kırılgan; 2014’de büyüme artacak"

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in bankası Credit Europe Bank Rusya Genel Müdürü Haluk Aydınoğlu, ABD Merkez Bankası’nın para politikalarında uygulamakta olduğu niceliksel gevşemeden çıkışa yönelik beklentilerin, 2013 ortasından bu yana.

Google Haberlere Abone ol
"Rusya, Türkiye’den daha az kırılgan; 2014’de büyüme artacak"

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in bankası Credit Europe Bank Rusya Genel Müdürü Haluk Aydınoğlu, ABD Merkez Bankası’nın para politikalarında uygulamakta olduğu niceliksel gevşemeden çıkışa yönelik beklentilerin, 2013 ortasından bu yana küresel piyasalarda gerginlik yarattığını söyledi. Söz konusu politika değişikliği gelişmekte olan ekonomilerde sermaye girişinin zayıflamasına neden oluyor. Bu beklentiler, özellikle kısa vadeli sermaye ihtiyacı olan ülke varlıkları üzerinde satış baskısı oluşturuyor.

Türkiye ekonomisinin, yüksek cari açığının (2013: GSYH'nin yaklaşık yüzde 7'si) gerektirdiği dış finansman ihtiyacının yanı sıra oldukça sınırlı döviz rezervi sebebiyle, diğer gelişmekte olan ülke ekonomilerine kıyasla daha kırılgan bir yerde bulunduğunu ifade eden Aydınoğlu, “Bu sebeple, uluslararası yatırımcıların TL cinsi varlıkları artık daha az cazip bulduklarını söylemek mümkün. Diğer taraftan, cari fazla veren ve oldukça güçlü döviz rezervine sahip olan Rusya ekonomisi, diğer gelişmekte olan ülke ekonomilerine kıyasla mevcut konjonktürde daha şanslı gözüküyor. Bu durum, gelişmekte olan ülke piyasalarının tamamını etkilemekte olan satış baskısından Rusya'nın görece daha az etkilenmesine yol açıyor. Bu çerçevede, Ruble'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla, yaşanmakta olan dalgalanmadan daha sınırlı etkileneceğini söyleyebiliriz.” öngörüsünde bulundu.

Rusya’da son beş yılın en güçlü seviyesine çıkan dolar, sabah saatlerinde 6 kapek düşerek 34,6 rubleden işlem görmeye başladı. 13 kapek düşen Euro ise 47,37 rubleden alıcı buluyor. İhracatın teşviki, yerli üreticinin rekabet gücünün artması ve bütçe açığının azalmasına katkı sağlaması nedeni ile doğal bir şekilde rublenin zayıflamasına olumlu bakılıyor.

RUSYA YÜZDE 2’NİN ÜZERİNDE BÜYÜR

Rusya ekonomisinin 2014’de geçen yıla göre büyüme açısından ivme kazanacağını kaydeden Credit Europe Bank Genel Müdürü, “2013 yılında beklentilerin altında büyüme kaydeden Rusya ekonomisinin 2014 yılında ivme kazanmasını bekliyoruz. Özellikle Euro Bölgesi'ndeki toparlanmayla ihracattaki artış ve Rusya içindeki gerçekleşmesi beklenen enerji yatırımlarının desteğiyle, bu sene GSYH büyümesinin yüzde 2'nin üzerine yükseleceğini düşünüyoruz.” dedi.

Uluslararası piyasalarda volatilitenin yüksek seyrettiği bu dönemde iş sahiplerinin para birimlerinde spekülatif risk almaktan özellikle kaçınmaları uyarısında bulunan Aydınoğlu, “Gelir ve gider kaynakları arasında yapısal olarak kur riski barındıran iş sahiplerinin ise finansal tedbir ürünleri ile söz konusu riski kompanse etmelerini öneriyoruz.” tavsiyesinde bulundu. CİHAN

Yorumlar