Rusya: Türkiye ikili ticarette ulusal para kullanımını önerdi

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Avustralya’da bir araya geldiğini, Türk meslektaşının ikili ticarette ulusal para birimlerinin kullanılmasını teklif ettiğini açıkladı. Rusya ve Türkiye arasında...

Google Haberlere Abone ol
Rusya: Türkiye ikili ticarette ulusal para kullanımını önerdi

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Avustralya’da bir araya geldiğini, Türk meslektaşının ikili ticarette ulusal para birimlerinin kullanılmasını teklif ettiğini açıkladı. Rusya ve Türkiye arasında kısmen kullanılan yerel para birimi ile ticarette bugüne kadar ilerleme sağlanamadı.

Sidney’de, G20 ülkeleri iş dünyasının oluşturduğu B20 zirvesine katılan Türk ve Rus Bakanlar ikili görüşme yaptı. Rusya Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye, Rusya ile ticarette ulusal para birimlerinin kullanılmasını önerdi.” denildi.

Rusya ve Türkiye arasında ikili ticaret hacmi 2013’de 32,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rusya, Türkiye’nin AB’den sonra ikinci büyük ticaret ortağı. Türkiye ise Rusya’nın ticaret yaptığı ülkeler arasında 8. sırada yer alıyor.

Ukrayna krizi ve Batılı ülkelerin yaptırımları nedeni ile Rusya ikili ticaretlerde ulusal para birimlerinin kullanımını yeniden gündeme alıyor.

Ulyukayev, Rusya ve Türkiye arasında toplam ticaret hacminin 2013’de yüzde 4,5 oranında azaldığını, 2014’ün ilk beş ayı itibari ile de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6’lık bir artış yaşandığını söyledi.

Rus Bakan, “İkili ticarette düşüş daha çok küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerle bağlantılı. Bizim görevimiz ikili ticarette pozitif dinamikleri maksimum seviyede tutmak.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Zeybekçi’nin Rusya’da deniz, havayolu ve tren yolu bağlantısı olan bir lojistik merkezi inşası önerdiğini, konuyu Eylül ayında İstanbul’da yapılacak toplantıda ele alacaklarını belirtti. CİHAN

Yorumlar