"Rusya, TransAfgan doğalgaz boru hattını destekliyor"

Türkmenistan'ın Türkmenbaşı kentinde düzenlenen 5. Uluslararası Doğalgaz Kongresi'ne katılan Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç, ülkesindeki şirketlerin Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesinde...

Google Haberlere Abone ol
"Rusya, TransAfgan doğalgaz boru hattını destekliyor"

Türkmenistan'ın Türkmenbaşı kentinde düzenlenen 5. Uluslararası Doğalgaz Kongresi'ne katılan Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç, ülkesindeki şirketlerin Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesinde yer almak istediklerini kaydetti.

Dvorkoviç yaptığı konuşmada, Rusya'nın doğu yönünde Asya'ya yönelik geliştirdiği enerji projelerinin önemine değindi. Rusya'nın her zaman hem Avrupa'ya hem de Asya'ya doğalgaz sevkiyatında güvenilir tedarikçi olacağını söyleyen Dvorkoviç, doğalgazın ekonomik kalkınmada önemli rol oynadığını ve kalkınma için önemli hammadde ve kaynak olduğunun altını çizdi. Önümüzdeki yıllarda yeni teknolojilerin gelişmesine rağmen, doğalgaza olan talebin azalmayacağını belirten Başbakan Yardımcısı, "Biz nükleer enerjiyi geliştiriyoruz. Yavaş yavaş kömür gücü azaltıyoruz. Güneş ve rüzgar gibi alternatif enerji kaynaklarını geliştiriyoruz" dedi.

Rusya'nın yabancı yatırım açık olduğunu kaydeden Dvorkoviç, Asya-Pasifik bölgesinde Avrupa'ya göre, enerji kaynaklarına olan talebin gitdikçe arttığını söyleyerek, sadece doğalgaz için 2035 yılında 2.5 kat artarak, 1 trilyon metreküpe ulaşacağını belirtti. Dvorkoviç, buna Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün tamamlanan Çin ziyaretinin de örnek olduğunu söyledi. Bilindiği üzere, Putin'in Çin ziyaretinde Rusya'nın Gazpork şirketi ile Çin Ulusal Petrol Şirketi arasında 30 yıllık 400 milyar dolarlık dev doğalgaz anlaşması imzalandı.

Rusya'nın Asya ve Batı pazarlarına karşı olmadığını söyleyen Dvorkoviç, Rus şirketlerin TransAfgan doğalgaz boru hattı olan TAPİ projesinde yer almak istediğini söyledi. Rus yetkili, proje ile ilgili konsorsiyumun projeyi hayata geçireceğine ve güvenliğini sağlayacağına inandığını söyledi.

ABD'nin de desteklediği Türkmen gazını Güney Asya'ya pazarına taşıyacak TAPİ projesi bin 700 kilometre uzunluğunda olacak. Yıllık kapasitesi 30 milyar metreküp olan hattın maliyetinin 8 milyar doları bulması bekleniyor. Projenin 2017 yılında hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Projede, Türkmenistan'dan Türkmengaz kurumu, Afganistan Doğalgaz şirketi, Pakistan'ın İnter State Gas Systems ve Hindistan'ın Gail Limited şirketi yer alıyor. CİHAN

Yorumlar