Rusya Ruble’nin yeni sembolünü seçti

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, para birimi Ruble’nın yeni sembolünü ortası çizili P harfi olarak belirlediklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya Ruble’nin yeni sembolünü seçti

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, para birimi Ruble’nın yeni sembolünü ortası çizili P harfi olarak belirlediklerini açıkladı. Yeni sembolün yer aldığı madeni para ve banknotlar 2014’den itibaren piyasaya sürülecek.

Rublenin sembolünün belirlenmesi kamuoyu yoklaması ile yapıldı. 6 Aralık tarihinde sonuçlanan çalışmaya katılan vatandaşlardan 280 bini (yüzde 61) altı çizili P harfini yeni sembol olarak seçti.

Diğer dört seçenek ise yüzde 5’in altında oy alabildi. Merkez Bankası’nın resmi internet sitesi üzerinden yapılan oylama bir ay kadar sürdü.

Moskova’nın bir finans merkezi olmasını isteyen Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ruble’nin uluslar arası bir para birimi olması için çalışmaları hızlandırmıştı.

Vatandaşların yeni sembolü kullanmaları için herhangi bir zorunluluk olmayacağını kaydeden Nabiullina, paralel iki çizginin Rusya ekonomisindeki istikrarı temsil edeceğini söyledi.

Yeni tasarımdaki sadeliğin, para biriminin akılda tutulmasını kolaylaştıracağını savunan Nabullina, “Tasarımın Kril alfabesinden olması bizim için çok önemli. Bu bizim ulusal sembolümüz ve Rus vatandaşları tarafından ve Yurt dışından benimsenmesi gerekli. Bu sembol “Ruble” kelimesinden biraz uzak olsa da, sorun değil.” ifadelerini kullandı.

Latin alfabesi ile P harfinin Ruble’ye hiçbir işaret olmayacağı eleştirilerini cevaplayan Nabiullina, dolar da S harfi olmamasını örnek gösterdi. CİHAN

Yorumlar