Rusya Merkez Bankası dolara müdahaleyi sürdürecek, aşırı yükselme beklenmiyor

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, rublenin belirlenen koridor içinde dalgalanmasını kontrol edeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Rusya Merkez Bankası dolara müdahaleyi sürdürecek, aşırı yükselme beklenmiyor

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, rublenin belirlenen koridor içinde dalgalanmasını kontrol edeceklerini söyledi.

Rusya faiz artırımı yerine dolar satışı yaparak döviz piyasalarında istikrarı sağlamaya çalışıyor. Rusya’nın gelişmekte olan ekonomiler içinde 500 milyar doları aşan rezervi, dolar satışında elini güçlü kılıyor.

Yüzde 55 dolar ve yüzde 45 Euro’dan oluşan sepetin 5 kapeklik bir koridor ilerlemesi için Rusya Merkez Bankası yaklaşık 350 milyon dolarlık satış yapıyor. Rusya Merkez Bankası yıl başından bu yana 10 kez 5 kapeklik, 1 kez de 15 kapeklik müdahalede bulundu. Dün de 1,75 milyar dolarlık satış yaparak 25 kapeklik müdahale geldi.

Sabah saatlerinde yapılan son müdahalenin ardından 7 rublelik bir serbest dolaşımdan oluşan koridor 34,20 – 41,20 ruble aralığına kaydı. 6 kapek artan dolar 35,24 rubleden işlem görürken, 8 kapek artan Euro da 48 rubleye yükseldi.

Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, 2015’den sonra rublenin tamamı ile serbest dalgalanması için öngörülen takvimin ertelenebileceği işareti de verdi.

Rusya’nın en büyük devlet bankası Sberbank’ın CEO’su German Gref rublenin zayıflamaya devam edeceği yönünde bir yöneliş görmediğini söyledi. Doların ne kadar olacağı konusunda bir öngörüde bulunmayan Gref, sorunun uluslar arası piyasalardan kaynaklandığına dikkat çekti.

Rusya Maliye eski Bakanı Aleksey Kudrin, rublenin daha fazla zayıflamasını beklemediğini ifade etti. Basına değerlendirmede bulunan Kudrin, “Ruble uluslar arası piyasaların etkisi ile zayıflıyor. Daha fazla zayıflama beklemiyorum. Ben paramı ruble olarak tutuyorum, sadece bir kısmı dolar.” dedi.

İşadamı Mihail Prohorov da doların aşırı değerlenmesi konusunda herhangi bir panik durumu olmadığını belirtti. Merkez Bankası’nın farklı bir yöntem belirlediğini ifade eden Prohorov, “Merkez Bankası rublenin serbest dolaşımını hedefliyor. Gelişmiş serbest ekonomiye sahip her ülke eninde sonunda bu tür bir sisteme geçmek zorunda.” tespitinde bulundu. Prohorov durumun normalleşeceğine inandığını belirtti. CİHAN

Yorumlar