Rusya Merkez Bankası 2 bankanın daha lisansını iptal etti

Rusya Merkez Bankası mudilerinin taleplerini yerine getiremeyecek olmaları nedeni ile iki bankanın daha lisansını iptal etti.

Google Haberlere Abone ol
Rusya Merkez Bankası 2 bankanın daha lisansını iptal etti

Rusya Merkez Bankası mudilerinin taleplerini yerine getiremeyecek olmaları nedeni ile iki bankanın daha lisansını iptal etti. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada 31 Ocak 2014 itibari ile “My Bank” ve “Priroda” nın lisanslarının iptal edildiği belirtildi. Rusya Merkez Bankası’nın lisansını iptal ettiği banka sayısı geçen yıldan bu yana 30’u buldu.

My Bank’ın Aralık ayında ortaklarının değişmesinin ardından nakit konusunda sorun yaşadığı, böylece mudilerinin taleplerini yerine getiremediği belirtiliyor. Merkez Bankası, My Bank’ın muhasebe işlemlerinde de önemli hatalar tespit etti.

Devlet mudilerin 700 bin rubleye (22 bin dolar) kadar olan hesaplarını garanti ediyor. Sigorta mevduat sistemine dahil olan bankaların müşterilerinin zararlarının karşılanacağı ifade ediliyor.

Binin üzerinde bankanın bulunduğu Rusya’da My Bank 181’inci sırada yer alıyor.

Priroda’ya el konulmasına yeterli naktin bulunmaması ve bankacılık yasalarının ihlali gerekçe gösterildi. Kuşkulu ödemeler yapmak ve kara para aklama işine karışmakla suçlanan Priroda, Rusya bankacılık sektöründe 736’ıncı sırada yer alıyor.

Haziran ayında Merkez Bankası başkanlığına getirilen Elvira Nabiullina bankacılık sektöründe önemli düzenlemeler yapacağı uyarısında bulunmuş, Master Bank’ın lisansının iptalinin ardından yaptığı açıklamada da benzer durumda olan başka bankalar olduğunu ifade etmişti. Rusya’da 1000’e yakın irili ufaklı banka faaliyet gösteriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha once yaptığı değerlendirmede bankacılık sektörünün kuşkulu transferlerden temizlenmesini istemiş, off-shore hesapları aracılığı ile 2012’de ülkeden 111 milyar doların çıkarıldığını açıklamıştı. Merkez Bankası Eski Başkanı Sergey Ignatyev’e göre ise 2012’de 49 milyar dolar yurt dışına kaçırıldı. CİHAN

Yorumlar