Rusya, Mavi Akım’dan vergi alacak; Türkiye’nin indirim talebi riske girebilir

Rusya Federasyonu hükümeti bütçe açığını kapatmak için özel tüketim (ÖTV) ve katma değer vergilerini (KDV) önümüzdeki yıllarda aşamalı olarak artıracak. Vedomosti gazetesinin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, her...

Google Haberlere Abone ol
Rusya, Mavi Akım’dan vergi alacak; Türkiye’nin indirim talebi riske girebilir

Rusya Federasyonu hükümeti bütçe açığını kapatmak için özel tüketim (ÖTV) ve katma değer vergilerini (KDV) önümüzdeki yıllarda aşamalı olarak artıracak.

Vedomosti gazetesinin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, her iki vergi de yüzde 2 ile yüzde 20 oranında yükseltilecek. Artışların daha çok 2018’de yapılacak Devlet Başkanlığı seçimleri sonrasına bırakılması öngörülürken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hazırlıkların yapılmasını istedi.

Rusya’nın vergi zamlarından Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatı gerçekleştirilen Mavi Akım da etkilenecek. Itar-Tass’a konuşan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, tüketim vergisinin Mavi Akım için de uygulanacağını, yıllık bazda bütçenin 40 milyar ruble (1,2 milyar dolar) gelir elde edileceğini söyledi.

Siluanov’a göre burada Türkiye sevkiyatı ile ilgili fiyatların yükseltilmesi öngörülmüyor. Ancak Gazprom’un Türkiye’nin doğalgaz fiyatlarını gözden geçirme talebinde bunu dikkate alması riski ortaya çıktı. Türkiye, doğalgazda indirim taleplerini 1 Ocak 2015’ten itibaren Rusya ile görüşmeye başlayacak.

Rusya’dan en çok doğalgaz alımı yapan Türkiye, Mavi Akım üzerinden alımlarını 3 milyar metreküp daha artırmayı teklif etti. Türkiye 2012’de bu hat üzerinden 14,7 milyar metreküp ve 2013’te de 13,7 milyar metreküp doğalgaz alımı yaptı. Ankara ek alımlar için özel sektörü devreye sokmayı planlıyor.

VERGİ ZAMMI İLE BÜTÇE AÇIĞI KAPATILACAK

Maliye bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Gayri safi milli hasılanın düşmesi ve diğer ekonomik sebeplerden dolayı, vergilerde artışa gidilmesi bütçeyi dengelemek için en iyi yol.” denildi. Maliye Bakanlığı 2015 yılından itibaren ÖTV de yüzde 5 ve sigaralarda yüzde 9-13 arasında zam yapmayı hedefliyor.

Yapılacak bu zamlarla beraber 2017 yılında Rusya, KDV den 5,3 trilyon ruble (180 milyar dolar), ÖTV den ise 3,4 trilyon ruble (115 milyar dolar) gelir elde etmeyi planlıyor.

Rusya hükümeti şimdiye kadar yapılan vergi artışlarında, doğal kaynakları çıkarma vergisi, ulaşım vergisi ve özel tüketim vergilerini yükseltmemeye gayret göstermişti. Ancak bundan sonra tüketim ve gelir vergilerine de zam yapılması planlanıyor. CİHAN

Yorumlar