Rusya, Kastamonu Entegre’yi yabancı yatırıma örnek gösterdi

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden Hayat Holding’e ait Kastamonu Entegre’yi yabancı yatırımcı olarak örnek gösterdi.Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin Alabuga Özel Ekonomik...

Google Haberlere Abone ol
Rusya, Kastamonu Entegre’yi yabancı yatırıma örnek gösterdi

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden Hayat Holding’e ait Kastamonu Entegre’yi yabancı yatırımcı olarak örnek gösterdi.

Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'ne gerçekleştirdiği ziyarette Şuvalov, ahşap ve orman ürünleri ile bilinen Kastamonu Entegre’nin çalışmalarını inceledi. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı’na Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov eşlik etti.

Kastamonu Entegre Genel Müdürü Onur Güven, Şuvalov’a 310 milyon dolarlık ilk fabrikanın Mayıs ayında faaliyete geçeceğini söyledi. Güven, fabrikada önümüzdeki yıllarda devam edecek yatırımlarla 725 bin m3/yıl yongalevha ve 575 bin m3/yıl OSB üretimi gerçekleştirecekleri bilgisini verdi.

Şuvalov’un yatırımlarla ilgili sermaye yapısını sorması üzerine Güven, “Sermayenin yüzde 25-30’u kuruma ait, geri kalan ise Rusya devlet bankası Sberbank ve diğer bankalardan aldığımız kredilerden oluşuyor.” dedi.

Şuvalov bölgede Türk Şişecam şirketinin çalışmalarını da inceledi.

Daha sonra Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Şuvalov, Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’nde Yabancı Yatırımcılar ile ilgili İstişare Konsey toplantısında Kastamonu Entegre başta olmak üzere yabancı şirketlerle ilgili izlenimlerini paylaştı.

Toplantı sonrasında basına konuşan Şuavlov, Tataristan yönetiminin yabancı yatırımcıların Rusya’ya çekmesi ile ortaya koyduğu başarılı çalışmalarını övdü. Şuvalov, “Rusya’da faaliyet gösteren yabancı firmalar ülkeyi terketmeye niyetli değil, onlar burada faaliyetlerini artırmaktan yana. Alabuga’da şirketler de bunun kanıtı. Bunun için çalışmalarından dolayı Tataristan yönetimine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Minnihanov da, “Alabuga’da işadamları Rusya’yı terketmeye hazırlanmıyor. Tam tersi burada çalışmalarını artırıyor. Çünkü Rusya iş dünyası için en iyi koşulları bulunan ülke.” dedi.

Kimya sanayi ve ağaç sektöründe üretim yapan Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden Hayat Holding, Rusya’nın 3 ayrı bölgesinde yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. İlk yatırımını Tataristan'ın Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'nde gerçekleştiren grup, Krasnodar ve Moskova Bölgesi’nde de benzer yatırımlar planlıyor.

Hayat Holding şirketlerinden Kastamonu Entegre’nin Alabuga’da kurduğu MDF üzerine üretim yapacak fabrikası 180 milyon dolara, yonga levha üretimi yapacak fabrikası 150 milyon dolara mal olacak. Üçüncü fabrikası ise 150 milyon dolarlık OSB fabrikası olacak. Özel bölgede Holding’in diğer şirketi Hayat Kimya da kağıt üretimi ile ilgili 100 milyon dolarlık fabrika yatırımına başladı. CİHAN

Yorumlar