Rusya, İran’dan tren yolu inşaatı karşılığında petrol alacak

Rusya, nükleer programı nedeni ile kısmi ambargonun uygulandığı Tahran’la petrol takas anlaşması için hazırlık yapıyor.

Google Haberlere Abone ol
Rusya, İran’dan tren yolu inşaatı karşılığında petrol alacak

Rusya, nükleer programı nedeni ile kısmi ambargonun uygulandığı Tahran’la petrol takas anlaşması için hazırlık yapıyor. Gelecek ay İran’a gidecek Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev tren yolu inşaatı karşılığında petrol alım anlaşması önerecek.

Rusya’nın Tahran Büyükelçisi Levan Jagaryan yaptığı açıklamada Ulyukayev’in 21 Mart’ta İran’a bir ziyaret gerçekleştireceğini, konunun en üst düzeyde masaya yatırılacağını söyledi. Jagaryan açıklamasında, “Rusya Ekonomi bakanı İran’a petrol karşılığında tren yolu yapılmasına yönelik bir takas anlaşma teklif edecek..” dedi.

İran’la ekonomik ilişkileri bir çok alanda geliştirmek istediklerini ifade eden Jagaryan, “İran ve Rusya siyasi alanda aktif ilişkileri var. Bu ekonomik ilişkilerin gelişiminde etkili oluyor.” ifadelerini kullandı.

The Moscow Times, Rusya’nın İran’dan günlük 500 bin varil petrol alımı için çalışmalarını sürdürdüğünü, mal ya da hizmet alımı yapacak Tahran’ın aylık gelirinin 1,5 milyar doları bulacağını yazmıştı.

İran nükleer programı ile ilgili sürdürülen müzakerelerde yer alan Rusya, ABD ve Avrupa Birliği’nden farklı olarak İran’a yönelik BM Güvenlik Konseyi kararları dışında uygulanan yaptırımlara katılmıyor.

ABD ve Avrupa’nın uyguladığı yaptırımlar İran petrol ihracatını son 18 ayda yarı yarıya azaltarak günlük 1 milyon varile geriletti. Günlük 500 bin varil petrol alımına hazırlanan Rusya, İran’ın petrol ihracatının yüzde 50 artmasını sağlayacak. Petrol varil fiyatlarının ortalama 100 dolar civarında olduğu dikkate alınırsa İran’ın aylık ek geliri 1,5 milyar doları bulacak.

Rusya’dan İran’ın ne tür mal ve eşyanın alınacağı ile ilgili detay bilgi verilmezken, Moskova’nın ticaret hacminin artması nedeni ile takas anlaşmasına sıcak baktığı ifade ediliyor.

İran’dan günlük 420 bin varille en çok petrol alımı yapan Çin 2013 için yaptırımlar nedeni ile herhangi bir kesintiye gitmezken, Japonya, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkeler alımlarını azalttı. CİHAN

Yorumlar