Rusya ile Doğalgaz Sıkıntımız Yok

Yıldız, Rusya tarafında sorun olduğu takdirde Türkiye’nin başka ülkelerden de doğalgaz tedarik edebileceğini de dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Rusya ile Doğalgaz Sıkıntımız Yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin doğalgazı yarısını Rusya’dan aldığına işaret ederek, “Putin’in Avrupa Birliği’nden (AB) Ukrayna ile ilgili sorunları aşma adına talepleri var. Ne olur bilmem. Tabii burada bizim, Rusya ile kurum ve devlet belleğimiz var. Bunlar bir yana bırakılamaz. Ayrıca Rusya’nın da Türkiye’de ciddi ticareti var. Bu nedenle ben doğalgazın kesilmeyeceği ve sıkıntının olmayacağı kanaatindeyim.” dedi.




Taner Yıldız, Uluslararası Yatırım Zirvesi ‘ne (Internatıonal Investment Summıt) katıldı. Shangri La Bosphorus Otel’de yapılan zirvede ilk olarak enerji yatırımlarını anlatan Yıldız, “Türkiye’de ilk enerji santrali 1902’de hayat buldu. 2002’ye dek bu santrallerin gücü 31 bin 800 megawatt (MW) idi. Biz son 11 senede 32 bin 500 MW güce hayat verdik. Yani bizden 1 asır evvelki kadar yatırım yaptık.” ifadelerini kullandı.

Yıldız, siyasi istikrarın önemli olduğunu; bu anlamda Türkiye’nin yatırımcıya güven verdiğini belirtti.

Yıldız, 2023 hedeflerini yakalama adına 118 milyar dolar enerji yatırımı yapılması gerektiğini vurgularken, şunları kaydetti:

“Enerji üretim ve dağıtımı ile ilgili yatırımlar var. Petrol ve doğalgaz ile ilgili yatırımlar da var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde 28 genel müdürlük var. Bunlar yekpare şekilde 2013’ü vergi dâhil 95 milyar dolarla kapadık. Enerji sektörü büyük bir sektör. 2013’te Türkiye’nin net ithalatı 52 milyar dolardı. Burada hem ihracatı hem yatırımı ciddi rakamla yapma durumundayız. 2013’te. 14,1 milyar lira yatırım yapıldı, bu da 7 milyar dolar ediyor. Yani biz her sene ortalama 7-8 milyar dolardan çok yatırım yapalım ki ekonomik büyümeyi karşılayalım.”


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Türkiye’nin enerji alanında her ülke ile yatırıma açık olduğuna temas etti. Ülkenin Rusya’dan doğalgaz aldığını, ABD ile petrol araması yaptığını bildirdi.


“MOODY’S’İN YORUMLARI 17-30 ARALIK DÖNEMİNİ İÇERİYOR”

Taner Yıldız, Uluslararası Yatırım Zirvesi’nde ekonomi ve enerji fiyatları ile ilgili soruları cevapladı.

“Reyting kurumu Moody’s Türkiye’nin görünümünü negatife çevirdi. Bu kararda ne rol oynamış olabilir?” sorusuna Yıldız, “Biz şirketleri ülkeye davet edip yatırım alanlarından yararlanma yollarını anlatmalıyız. Yatırımları uygun yere ve ortama yönlendirmeliyiz. Türkiye yatırım için iyi bir ülke. Moody’s’in masa başından belli dayanaklarla yaptığı yorumlar, kanımca 17 Aralık-30 Aralık dönemini içeriyor. Kurumun bu yorumunu tekrar ele alması ve yenilemesinde yarar var.” karşılığını verdi.



Rusya Devlet Başkanı Putin’in ABD ve AB’ye doğalgaz mektubu ile soruyu ise Yıldız, şöyle yanıtladı:

“Türkiye hem enerji hatlarını hem kaynaklarını artırma durumunda. Türkiye şu an 5 ülkeden doğalgaz, 12 ülkeden petrol alıyor. Bu ülkelerde sorunlar var. Libya, Mısır, Ukrayna’nın istikrar ile ilgili sorunları malum. Yine yakınlardaydı, İran ile ilgili yaptırımlar tartışmaların odağındaydı. Bütün bunlara rağmen bizim büyüme rakamlarını tutturmamız önemli Putin, AB üyelerine Ukrayna ile ilgili sorunu aşma adına taleplerde bulunuyor. Onlara 2-3 ay veriyor. Ne olur bilmem. Biz de Rusya’nın Ukrayna’dan geçen enerji hatlarından yararlanıyoruz. Bu anlamda bir sıkıntı öngörmüyoruz. Sıkıntılı durumdan Türkiye etkilenir. Etkilenmeme adına AB’ye 2-3 ay veriliyor, bu müddetin iyi kullanımı talep ediliyor. Tabii Türkiye, sorun olması halinde başka ülkelerden de doğalgaz tedarik edebilir. Ama bizim, Rusya ile kurum ve devlet belleğimiz var. Bunlar bir yana bırakılamaz. Ayrıca Rusya’nın da Türkiye’de ciddi ticareti var. Bu nedenle ben doğalgazın kesilmeyeceği ve sıkıntının olmayacağı kanaatindeyim. “

“ELEKTRİK FİYATLARINDA ARTIŞ OLMAYACAK”

Elektrik fiyatlarında bir artış olup olmayacağı da sorulan Yıldız, “Elektrikte Nisan-Mayıs-Haziran fiyatlarını beyan ettik. Bu anlamda bir değişim olmayacak. Maliyetleri müşteriye, sanayiciye ve topluma yansıtmayacağız. Paritenin geri çekilmesi ham petrol fiyatlarının gevşeyeceğini tahmin ediyoruz. Böylece maliyetleri absorbe edeceğimiz bir hal görüyoruz. “ dedi.

Yorumlar