Rusya, Gürcistan’dan yaş meyve ve sebze ihracatını yeniden başlattı

Rusya 8 yıl aradan sonra Gürcistan’dan yaş meyve ve sebze ihracatını yeniden başlattı. Moskova, Güney Osetya krizi nedeni ile sorunların yaşandığı Gürcistan’dan yaş meyve ve sebze ithalatını 2006’da durdurmuştu.Rusya Federal Bitki...

Google Haberlere Abone ol
Rusya, Gürcistan’dan yaş meyve ve sebze ihracatını yeniden başlattı

Rusya 8 yıl aradan sonra Gürcistan’dan yaş meyve ve sebze ihracatını yeniden başlattı. Moskova, Güney Osetya krizi nedeni ile sorunların yaşandığı Gürcistan’dan yaş meyve ve sebze ithalatını 2006’da durdurmuştu.

Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) 26 Mayıs’dan itibaren Gürcistan’dan yaş meyve ve sebze ithalatının mümkün olduğunu, Rusya’ya gelecek ürünlerde Gürcistan Tarım Bakanlığı Ulusal Gıda Ajansı sertifikası ve ihracatla ilgili belgelerin ürünle birlikte gümrüklerde gösterilmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

Domates, salatalık, kabak, lahana, vişne, kiraz, kayısı, şeftali, erik ve kivi izin verilen ürünler arasında yer alıyor. Patatesin ise yeni üretim, temizlenmiş ve paketlenmiş olması gerekiyor. Rus ve Gürcü uzmanlar ihracat öncesi ürünleri yerinde denetim konusunda da işbirliği içinde olacak.

Rosselkhoznadzor, Gürcü vatandaşların yanlarında getirdiği ürünlere ise izin vermeyecek.

Rusya’nın tehlikeli haşarat riski nedeni ile 2006’da durdurulan yaş meyve ve sebze ihracatının yeniden başlaması için 2013’de Gürcistan’la müzakerelere başlamıştı.

CİHAN

Yorumlar