Rusya, enerji sektörüne 1,7 trilyon dolar yatıracak

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç, 2035 enerji yatırım planlanması çerçevesinde petrol sektörüne 1 trilyon dolar, doğalgaz sektörüne de 700 milyar dolar yatırım yapılacağını söyledi.Moskova’da düzenlen Dünya Petrol Kongresi’nde...

Google Haberlere Abone ol
Rusya, enerji sektörüne 1,7 trilyon dolar yatıracak

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç, 2035 enerji yatırım planlanması çerçevesinde petrol sektörüne 1 trilyon dolar, doğalgaz sektörüne de 700 milyar dolar yatırım yapılacağını söyledi.

Moskova’da düzenlen Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Dvorkoviç, “Öncelikle ülkenin doğu ve kuzey bölgelerinde petrol üretim ve arzı artacak. Bölgenin üretimdeki payının yüzde 12’den yüzde 23’e çıkarılması öngörülüyor. Beklenen yatırım miktarı ise 2035’e kadar 1 trilyon dolar.” dedi.

Doğu Sibirya’da doğalgaz yataklarını geliştirilmesi için çalışacaklarını ifade eden Dvorkoviç, sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatının payının yüzde 6’dan yüzde 30’lara kadar çıkarılacağını kaydetti. Moskova, doğalgaz sektörü için de 700 milyar dolar yatırım öngörüyor.

Rusya Tabi Kaynaklar ve Çevre Bakanı Sergey Donskoy, daha önce verdiği bilgide önümüzdeki 30 yıl için yıllık 600 milyon ton petrol çıkarabilecek kapasite olduğunu açıklamıştı.

Dünya petrol üretiminde lider olan Rusya, günlük 11 milyon varil petrol üretimi gerçekleştiriyor. Rusya petrol arzının yüzde 13’ünü sağlıyor. Ülkenin petrol yataklarının önemli bir kısmı Batı Sibirya bölgesinde yer alıyor.

Petrol ve doğalgaz ihracatı ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 10’unu oluşturuyor. Petrol varil fiyatı 114 dolar civarında olursa 2014’de Rusya bütçesinin açık vermemesi bekleniyor.

Mayıs ortasında Gazprom, Çin’le 30 yıllık toplam 400 milyar dolar değerinde doğalgaz satışı konusunda anlaşma sağlamıştı. Avrupa ihracatında Ukrayna krizi nedeni ile sorun yaşama ihtimali olan Moskova, Doğu sevkiyatı ile ihracatı çeşitlendirmeyi planlıyor.

CİHAN

Yorumlar