Rusya, Çin ile doğalgaz anlaşmasından 400 milyar dolar kazanacak

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Çin’le sağlanan doğalgaz anlaşmasının Rusya’ya çok karlı bir getirisi olacağını söyledi. Çin’le imzalanan 30 yıllık anlaşma çerçevesinde Rusya’nın 55 milyar dolar ek yatırım yapması gerekiyor....

Google Haberlere Abone ol
Rusya, Çin ile doğalgaz anlaşmasından 400 milyar dolar kazanacak

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Çin’le sağlanan doğalgaz anlaşmasının Rusya’ya çok karlı bir getirisi olacağını söyledi. Çin’le imzalanan 30 yıllık anlaşma çerçevesinde Rusya’nın 55 milyar dolar ek yatırım yapması gerekiyor. Toplam kazancı ise 400 milyar doları bulacak. Çin sevkiyatı ile ilgili çıkarım ve ulaşım için ek yüzde 12-15 yatırım yapılacağını kaydeden Miller, “Biz 30 yılda 400 milyar dolar kazanacağız. Sadece 55 milyar dolar harcamamız lazım. Bu anlaşmanın ne kadar karlı olduğunu gösteriyor.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı Pekin’de imzalanan anlaşma ile Rusya yılda 60 milyar metreküpün üzerinde doğalgaz ihraç edecek. Çin’le bin metreküp için 300-350 dolar civarında bir rakamla anlaşma sağlandığı belirtiliyor. Teknik detaylarla ilgili müzakerelerin sürdüğü tarihi anlaşmada fiyat konusu ticari sır.

"UKRAYNA BİR MİKTAR ÖDEME GÖNDERDİ, ANLAŞMA İHTİMALİ VAR"

Miller, Ukrayna’nın doğalgaz alımı ile ilgili olarak da “Rusya ve AB’nin dahil olduğu Ukrayna doğalgaz fiyatları ile ilgili konuya dış güçler müdahil oluyor. Avrupa Komisyonu pozisyonumuzu destekliyor. Öncelikle ödemenin başlaması gerekiyor. Bin metreküp için fiyat 268,5 dolar olması mümkün değil. Ukrayna ise tüm bu girişimlerin karşısında. Muhtemelen Avrupa dışı ülkelerin tavsiyeleri var…” eleştirisinde bulundu.

Ukrayna enerji şirketi Naftogaz ise Gazprom’a 786 milyon dolar ödeme yaptığını açıkladı. Moskova ise ödemeyi henüz teyit edemediklerini, pazartesi günü netleşeceğini duyurdu. Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk’a göre Moskova 268,5 doları kabul etmek zorunda. Aksi durumda fiyat anlaşmazlığı uluslar arası mahkemelere taşınacak. Rusya,Ukrayna ve AB temsilcilerinin katılacağı doğalgaz zirvesinin ikinci oturumu 2 Haziran’da yapılacak.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak geçmiş borçla ilgili fiyat pazarlığının gündemde olmadığını söyledi. Ukrayna’nın geçmiş borçlarını ödemesi durumunda ‘önce öde sonra al’ formülasyonu ve fiyat konusunda bir kısım değişiklikler olabilir.

CİHAN

Yorumlar