Ruslar Parayı Valiz Valiz Londra'ya Götürüyor

Rusya'da milyarlarca sterlini bulan kayıt dışı sermaye, gizli biçimde İngiltere'nin başkenti Londra'ya götürülerek gayrimenkul alımında kullanılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Ruslar Parayı Valiz Valiz Londra'ya Götürüyor

Deutsche Bank'ın Londra'daki merkezinden Piyasa Araştırmaları Stratejisti Robin Winkler AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Rusya'dan İngiltere'ye kocaman miktarda kara parının valizlerle taşındığını söyledi.

RUSLAR KARA PARAYI İNGİLTERE'YE GÖTÜRÜYOR

Winkler son devirde İngiltere'ye ayda takribî 1 milyar sterlin (Yaklaşık 3.8 milyar TL) kayıt dışı sermayenin giriş yaptığını belirterek, 'Bunun kocaman bölümü Rusya'dan. Rus sermayesinin kocaman bölümü bilhassa Londra'daki emlak pazarına akıyor. Bu kapital hareketleri sayım bilimi kurumları sebebi ile kayıt altına alınmıyor' dedi.

PARAYI KONUTA YATIRIYORLAR

Rus vatandaşlarının İngiltere'deki lüks mesken sektörüne kocaman alaka gösterdiklerinin altını çizen Winkler, 'Yaptırımların peşinden Rusların Londra'daki mesken sektörüne bulunan talebinin daha da arttığını düşünüyorum. Birçok Rus, ülkeden mümkündür olabildiğince çok sermayeyi çıkararak İngiltere'ye getirmeye çalışıyor' değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA BU YIL YÜZDE 5,8 KÜÇÜLEBİLİR

Winkler, İngiltere'deki finans sektörünü denetleyen firmaların kayda girmeyen bu tür kapital hareketlerinden huzursuz olduğunu dile getirerek, 'Rusya'dan gelen bu sermayenin bir bölümü kara para. Denetleyici kuruluşlar bilincinde lakin tertipli şekilde bu verileri toplamak yoğun şekilde zor' ifadesini kullandı.

'VALİZLE GETİRENLER VAR'

Finansal hareketlerin denetleyici kuruluşlara takılmaması için Rus sermayesinin valizlerle İngiltere'ye getiriliyor olabileceğini ifade eden Winkler, şöyle konuştu:
'Bir bölümü ne yazık ki bu biçimde (valizlerle) geliyor. Bu kapital bankacılık sistemini by pass ederek geliyor. Rus sermayesinin bir bölümü offshore finansal hizmet sağlayan şirketler, posta kutusu kurumlar üstünden İngiltere'ye ulaşıyor. Bu sermayenin tümü hukuk dışı faaliyetlerden gelmiyor. Bir bölümü teknik sebeplerle kaydedilmiyor. Fakat takibini yapabilmek son derece zor.'

'YAPTIRIMLAR RUSYA'YI BİTİRDİ'

Robin Winkler, Rusya'ya karşı kullanılan yaptırımların ve düşük petrol fiyatlarının da etkisiyle son devirde Rus Rublesi'nin kocaman oranda paha kaybettiğini vurgulayarak, 'Büyük ihtimalle istendiğinde hızlıca diğer nakit birimlerine rahatça çevrilebilecek varlıklara sahip olmak anlamında artan bir istek var' dedi.

2006'DAN BU YANA 93 MİLYAR STERLİN GİRDİ

Net kusur eksik kalemi (NEO) hesaplamalarına kıyasla 1970'lerin ortasında beri kayıt dışı olmak üzere takribî 133 milyar sterlin kapital değişik yollardan İngiltere'ye ulaştı. İngiltere'ye yalnızca 1993-2005 yılları içerisinde kayıt dışı kapital girişi 43 milyar sterlini buldu. 2006 yılından beri ise İngiltere'ye takribî 93 milyar sterlin değerinde kayıt dışı kapital girişi yaşandı.

KARA PARA RUSLARDA

Uzmanlar kayıt dışı kapital akışında Rusya'nın payının takribî yüzde 40 olduğunu hesap ediyor.

Deutsche Bank'ın yakın sürede yayımlandığı 'G-10 kur oranını yükselten kur kapital akışları' başlıklı raporda İngiltere'ye bulunan kayıt dışı kapital akışları detaylı bir biçimde incelendi.

Raporda, 'İngiltere, varlıklarını mahalli otoritelerden saklamaya çalışan, istikrarsız kazanç ortamından servetlerini transfer etmek dileyen yabancı yatırımcılara için güvenli liman şekilde algılanıyor. Bu akışın kaynakları Rusya bu şeklinde ülkeler' ifadelerine yer verildi.

SİZE EN UYGUN EV İLANLARI İÇİN TIKLAYINGÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar