Rus Vali, Türk girişimcilere destek ve kolaylık sözü verdi

Rusya’nın merkez bölgelerinden Kaluga Bölge Valisi Anatoli Artamonov, Türk işadamlarını yatırıma davet ederek kendilerine gereken her türlü destek ve kolaylığı sağlayacakları vaadinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Rus Vali, Türk girişimcilere destek ve kolaylık sözü verdi

Rusya’nın merkez bölgelerinden Kaluga Bölge Valisi Anatoli Artamonov, Türk işadamlarını yatırıma davet ederek kendilerine gereken her türlü destek ve kolaylığı sağlayacakları vaadinde bulundu.

Rus Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) organize ettiği 5. Zirve Toplantısı’nın konuğu Kaluga Valisi Artamonov, bölgesinde yatırım ve iş imkanları ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Moskova National Oteli’nde düzenlenen toplantıya Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Elçi-Müsteşarı Gökhan Turan, RTİB Başkanı Naki Karaaslan, Rus-Türk İş Konseyi Başkanı ve Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi senatörü Ahmet Palankoyev, ayrıca Türk diplomat, işadamları ve Kaluga bölge yetkilileri katıldı. 200’den fazla katılımcının bulunduğu toplantıda konuşan Karaaslan, Kaluga’nın Rusya’nın en önemli otomotiv endüstriyel bölgesi olduğunu vurguladı. RTİB Başkanı, bölgede yapılan çok sayıda yatırımlara işaret ederek Kaluga valiliğinin çalışmalarını takdir ettiklerini ifade etti.

Senatör Palankoyev, Türk-Rus ticari ilişkilerinin giderek arttığına işaret ederek, iki ülke kurumlarının bu ilişkilerin gelişmesine katkı sağladığını kaydetti. Palankoyev, ikili ilişkiler bağlamında Türkiye ve Rusya bölgeleri arasında ekonomi ticari işbirliğinin önemli olduğunu ifade etti.

Türk diplomat Turan da konuşmasında elçilik olarak ikili ticari ilişkilerin gelişmesine her zaman destek olacaklarını vurguladı. Turan, “İnanıyoruz ki 100 milyar dolarlık hedefi aşarak daha öteye gideceğiz.” dedi.

YABANCI YATIRIMCILARI DAVET ETMEDEN SORUNLARI ÇÖZDÜK

Alkışlarla kürsüye çıkan Rus Vali Artamonov, Kaluga bölgesi dahil Rusya’da Türk iş dünyasının çalışmalarının artmasından yana olduklarını kaydetti. Köylü bir aile çocuğu olarak 2. Dünya Savaşı sonrası çok zorluklar çektiğini ve gençlik yıllarında çok çalıştığını ifade eden Vali, hayat ve çalışma tecrübelerini Türk işadamarıyla paylaştı. Valilik makamına oturduğu yıllarda bölgede biriken sorunları çözmeyi başardıklarını anlatan Artamonov, “Bölgenin ancak yabancı yatırımlar yoluyla kalkınacağını anladık. İş dünyasını davet etmeden önce başka ülkelerde uygulanan tecrübelere göz attık. Sorular yönettik. Rusya’da nelerden rahatsızsınız? Çoğu bürokrat, yolsuzluk, altyapının olmaması, enerji sorunu ve başka hususları gerekçe gösterdi. Bu sorunları çözmek için kalkınma kurumlarını oluşturduk, onları bu çalışmalar için görevlendirdik.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de özel sanayi bölgelerinden etkilendiklerini ifade eden Rus Vali, benzer şekilde Kaluga’da tesisler yaptıklarını kaydetti. Tüm sorunları çözdükten sonra iş adamlarının yatırım için bölgeye akın ettiğini söyleyen Artamonov, “Artık vergiler sayesinde kendi yağımızla kavruluyoruz. Bu politikalarımıza devam edeceğiz. İnsanlar refah için bölgemizde yaşamayı tercih ediyor. Bizde evler pahalı, iş için bölgeye gelen insanlar ev alıyor. Dolayısıyla bölgemizde inşaat sektörü de canlanıyor.” dedi.

Kalifiye işçileri yetiştirmek için işçi eğitimi politikalarını değiştirdiklerini anlatan Vali Artamonov, işsizlik sorununu önemli ölçüde çözdüklerini söyledi.

SİYASETLE DEĞİL SOMUT İŞLE UĞRAŞIRIM

Ukrayna’da yaşanan son siyasi olaylara da değinen Vali Artamonov, “Şanslı insanım ki siyasetle hiç bir zaman uğraşmadım. Her zaman somut işle uğraştım. Rusya’ya yatırım yapmaya gelen ve parasını kaybetmeyeceğine güvenen insanların garantörü benim. Önemli olan da budur. Kimse kuruşunu kaybetmemeli. Bugün yaşanan kriz (Ukrayna) siyasi. Bunlar geçici.” şeklinde konuştu. Avrupa’nın yaptırım kararlarına işaret eden vali olayın Rusya’ya yönelik yabancı yatırımlara engel olmayacağı ve olumsuz etkilemeyeceğine inandıklarını kaydetti.

Türk işadamlarının sorularını yanıtlayan vali Artamonov’a RTİB Başkanı Karaaslan dernek adına plaket verdi. CİHAN

Yorumlar