Rus uzman: Akkuyu’daki santral Fukuşima’da olsaydı kaza yaşanmazdı

Rosatom'un mühendislik şirketi Atomstroyexport şirketi İletişim Dairesi Başkanı Andrey Rezniçenko, Akkuyu’ya yapılacak olan yeni nesil nükleer santral teknolojisinin Fukuşima’da olması halinde, böyle bir kazanın yaşanmayabileceğini söyledi.Uluslararası..

Google Haberlere Abone ol
Rus uzman: Akkuyu’daki santral Fukuşima’da olsaydı kaza yaşanmazdı

Rosatom'un mühendislik şirketi Atomstroyexport şirketi İletişim Dairesi Başkanı Andrey Rezniçenko, Akkuyu’ya yapılacak olan yeni nesil nükleer santral teknolojisinin Fukuşima’da olması halinde, böyle bir kazanın yaşanmayabileceğini söyledi.

Uluslararası uzmanların katılımıyla enerji ve ticaret alanında uzman Rus ve yabancı şirketlerin stantlarının bulunduğu “NDExpo-2014” fuarında Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na konuşan Rezniçenko, Fukuşima’daki santralin 1. nesil bir nükleer santral olduğunu vurguladı.

Japonya’daki santralin, özellikle Çernobil kazasından sonra geliştirilen yeni teknolojiye sahip olmadığını söyleyen İletişim Dairesi başkanı, Rusya’nın yaptığı nükleer santrallerde güvenliği sağlamak için gelişmiş önlemler alındığını ifade etti.

Rezniçenko, “Nükleer santralde herhangi bir kaza olması durumunda bu sorunu santral otomatik olarak çözüyor. Yani insanların sorunla ilgili herhangi bir karar vermesini beklemeye gerek bırakmıyor. Akkuyu’daki santralde 3+ yeni nesil nükleer teknoloji kullanılıyor. Eğer Akkuyu’daki santralde kullanılan teknoloji ve dizayn Fukuşima’da olsaydı, orada nükleer reaksiyon durdurulur ve reaktörün aşırı ısınması da giderilebilirdi.” dedi.

Günümüzde Rosatom’un yurtdışında yaptığı ya da yapmaya devam ettiği 22 santral bulunduğunu kaydeden Rezniçenko, şirketin sadece Türkiye’de değil, Macaristan, Finlandiya, Belarus, Vietnam, Hindistan ve Çin gibi bu sektörü barışçıl amaçlarda kullanmak isteyen ülkelerde çalışmalarının devam ettiği bilgisini verdi.

DOĞA’YA HERHANGİ BİR ZARARI YOK

Akkuyu santralinin doğa için hiçbir tehlikesi olmadığını tekrarlayan Rus uzman, “Benzin, mazot gibi petrol ürünleri, kullanılmalarının ardından atmosfere yayılıyor. Ancak, atom enerjisinde tüm yakıt santralin içinde tutuluyor. Çevresine de hiçbir zararlı madde yaymıyor. Ayrıca, santralde kullanılan nükleer maddeler belli süreçlerden geçtikten sonra tekrar kullanılabiliyor. Türkiye’nin de böyle bir iş için fabrika kurmasına gerek yok. Eğer santralde kullanılan nükleer yakıt Rus malıysa, biz onu tekrar alıp ülkemizdeki tesislerimizde üzerinde belli işlemler yaparak tekrar kullanıyoruz.” dedi.

CİHAN

Yorumlar