Rus turistler 4,3 milyonla tarihi rekor kırıyor, hedef alternatif turizm

Ruslar en çok tercih ettikleri Türkiye destinasyonunda 4,3 milyon turistle 2013 sonunda tarihi rekor kıracak.

Google Haberlere Abone ol
Rus turistler 4,3 milyonla tarihi rekor kırıyor, hedef alternatif turizm

Ruslar en çok tercih ettikleri Türkiye destinasyonunda 4,3 milyon turistle 2013 sonunda tarihi rekor kıracak. Geçen yıla göre yüzde 20’ye varan artışın sağlanmasında alternatif turizm, yüksek hizmet kalitesinin makul fiyata verilmesi, paket turlar, coğrafi yakınlık ve rakip destinasyonlarda yaşanan sorunlar yer alıyor.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliği görevine başlayan Alper Özkan, Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) turizm sektörünün Rusya ayağında elde edilen başarının arka planını ve gelecek hedeflerini anlattı. Daha önce müşavir yardımcısı olarak görev yaptığı ve emek verdiği bir ülkeye müşavir olarak dönmesinin kendisini gururlandırdığını ifade eden Özkan, “Rusya pazarı beni her zaman heyecanlandırıyor. Rusya-Türkiye sadece turizm alanında değil, siyasi ve ekonomik alanda da ilişkilerin doruğunu yaşıyor. Rusya pazarında tatil destinasyonu olarak Türkiye birinci sırada. 2013 oldukça başarılı geçti. Geçen yıla göre yüzde 19-20 artış sağladık. Ocak-Ekim döneminde 4,1 milyon Rus ülkemizi ziyaret etti. Bu rakamın yıl sonuna 4,3 milyona ulaşmasını bekliyoruz. İyi bir sezon geçirdiğimizi söyleyebiliriz.” dedi.

NEDEN TÜRKİYE?

Rusya turizm pazarında çalışan Türk ve Rus operatörlerin ciddi emekleri olduğunu, devletin tanıtım ve reklam açısından destek verdiğini kaydeden Özkan, “2006’dan bu yana 2009 kriz sonrası dışarıda tutulursa sürekli bir gelişme var. Dünyada yaşanan olayların etkisi oldu. Temmuz-Ağustos döneminde Antalya’da yüzde 100 doluluğa ulaşılıyor. Diğer aylarda rakip destinasyonlarda yaşanan sorunlar Türkiye tercihini öne çıkardı. Türkiye artık sadece Antalya olarak görülmüyor. İstanbul, Kapadokya, Ege ile çeşitlenmeye başladı. Ruslar kültürel olarak termal turizmine de alışık. Sağlık turizmini öne çıkarıyoruz. Avrupa’dan çok daha kaliteli ve teknik donanıma sahip hastanelerde tedavi imkanları sunuluyor. Kış turizmine önem veriyoruz. Bursa, Erzurum ve Kayseri kış turizmi açısından Rusya’da tanıtılıyor. İnanç turizmi zenginlik katıyor. İstanbul tarih ve kültür turlarının yanı sıra alış veriş turları ile de öne çıkıyor.” dedi.

Türkiye’nin coğrafi olarak yakın olması, kalitenin makul fiyata verilmesinin yanı sıra üst seviyede sağlanan diyalogla sorunların birebir görüşülerek çözüme kavuşturulduğunu hatırlatan Kültür ve Turizm Müşaviri, “Otel kapasitemiz çok genç. Servis kalitemiz çok yüksek. Fiyat ve servis kalitesi karşılaştırıldığını Türkiye tercih ediliyor. Rusya Federal Turizm Ajansı ile sürekli görüşme halindeyiz. Talepler anında çözülmeye çalışılıyor. Türkiye’de Ruslar için 179 nolu telefon hattı kuruldu. 7 gün 24 saat ücretsiz Rusça hizmet veriliyor. Hastanelerin acil servislerinde Rus turistler ücretsiz tedavi olabiliyor.” bilgisini verdi.

TRAFİK KAZALARI VE ZEHİRLENMELERE KARŞI DENETİMLER ARTIRILDI

Turistlerin ulaşımında yer alan şoför ve araçların sürekli kameralarla izlendiği, gıdaların sürekli denetlendiğini ifade eden Özkan, “2013’te trafik kazaları ve zehirlenme olaylarında önemli düşüş yaşandı. Şikayetler en üst seviyede birinci elden takip ediliyor. Denetimler sıklaştırıldı. Yemek kültürü farklılığı nedeni ile yaşanan sorunlar da asgariye çekilmeye çalışılıyor. Sağlık sigortaları ile ilgili kapsamları genişletmeye çalışıyoruz. Alternatif turizm tanıtımlarına öncelik veriyoruz. Çok sayıda golf alanları açıldı. Türkiye ve Rusya ‘Çalışma Grubu’ oluşturuldu. Yılda iki kez görüşmeler yapılıyor. 2014 için mevcut rakamı koruyarak turizmi çeşitlendirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

TURİZM BACASIZ FABRİKA

Turizmin fabrikasız baca olduğunu, 2012’de 36 milyon turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve ortalama ülke ekonomisine 29-30 milyar dolar katkı sağladıklarını ifade eden Türkiye Kültür ve Turizm Müşaviri, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St.Petersburg’da gerçekleşen ÜDİK zirvesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a turizm yılı ile ilgili bir teklifi oldu. Üst düzeyde karar verilmesinin ardından çalışmalar yapılacak. Türkiye’de 2012’de genel olarak turizm sektöründe yüzde 10 artış var. Rusya’dan gelen turist sayısı ise yüzde 20 arttı.” değerlendirmesinde bulundu. Rusların ülkemizde kişi başına ortalama 1000 dolar katkı sağladığını belirten Özkan, alternatif turizmle bu rakam daha da yukarı çekilebileceğini söyledi.

VİZESİZ SEYAHAT RUS TURİSTLERİN TÜRKİYE TERCİHİNİ ETKİLEDİ

Rusya ve Türkiye arasında bir aylık süreli ziyaretlerde vize uygulamasının kaldırılmasının turizm sektörünü olumlu etkilediğini kaydeden Özkan, “Türkiye bunu tek taraflı olarak 2 aya çıkardı. Eskiden de kapıdan 20 dolara vize alınabiliyordu. Ancak yine de psikolojik bir bariyer oluşturuyordu. Vize muafiyeti Rus turist açısından yüzde 10 bir artı etki oluşturduğunu düşünüyorum. Türkiye’den Rusya’ya gelenler açısından ise bu artış yüzde 20’leri buldu. Çünkü Türklerin Rusya vizesi almak nispeten daha zordu.” dedi.
Türkiye ve AB arasında imzalanan 3-5 yıl içinde uygulamaya geçmesi beklenen vize ve geri dönüşüm anlaşmalarını değerlendiren Özkan, Rusya’nın tüm bu anlaşmalarda dikkate alınacağını, feda edilemeyecek kadar önemli bir pazar olduğunu hatırlattı. CİHAN

Yorumlar