Rus turist tasarruf yapacak, Türkiye daha az kazanacak

Ruble'nin dolar karşısında değer kaybetmesi, Ukrayna'da yaşanan sıcak gelişmeler Antalya'nın en büyük pazarı Rusya'yı etkiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Rus turist tasarruf yapacak, Türkiye daha az kazanacak

Ruble'nin dolar karşısında değer kaybetmesi, Ukrayna'da yaşanan sıcak gelişmeler Antalya'nın en büyük pazarı Rusya'yı etkiliyor. Antalya'nın Belek bölgesindeki beş yıldızlı otellerden Calista'nın Genel Müdürü Ali Kızıldağ, bu yıl geçen senekiyle aynı rakamda turist sayısı yakalansa bile gelirde düşüş olacağını savundu. Beklentisini, Rus turistin bu sene daha az harcayacağı öngörüsüne dayandıran Kızıldağ, Ruble'nin dolar karşısında değer kaybetmesinin, Avrupalı turistten daha fazla harcadığını savunduğu Rus turiste bu yıl tasarruf yaptıracağını ileri sürdü.

Yerel seçimler, Rusya ile Ukrayna arasında yaşananlar, Mısır'da verilen idam kararları, Suriye'de yaşananlar, Avrupa'nın hala krizin etkisinden çıkamaması gibi gelişmeler turizmde beklentileri etkiliyor. Enteresan bir sezon başlangıcı yaşadıklarını dile getiren Ali Kızıldağ, "Seçimleri atlattık ama Rusya ve Ukrayna arasındaki sıkıntılı durumun nereye varacağıyla ilgili öngörümüz yok." dedi. İki ülke arasındaki gerilimin düşmemesi halinde bu sene, özellikle daha pahalı turistin Türkiye'ye gelişinde ciddi sıkıntılar yaşanabileceği uyarısında bulunan Kızıldağ, "Rus turist, Rusya pazarı artık bizim için vazgeçilmez. Antalya anlamında birinci pazar oldu, 3 milyonların üstüne çıktı. Bunu kimsenin göz ardı edemeyeceği, 'gelmezse gelmesin' diyebileceği bir pazar değil. Bu nedenle ben oradaki gelişmelerin bu sene etkili olacağını düşünüyorum." diye konuştu.


''RUS TURİST UCUZ TATİLE YÖNELECEK''

Rusya'da Ruble yüzde 22 civarında devalüe olduğunu anlatan Kızıldağ, buna Türkiye'de fiyatların yüzde 10 arttığı da eklendiğinde bunun, Rus turistin Antalya tatilini yüzde 32 daha pahalıya alacağı anlamına geleceğine dikkat çekerek, "Bu, neye neden olur? Kendisine, ailesine 3-5 bin dolarlık paket ayırmış insanlar bunu biraz daha düşürecek. 2-3 bin dolara düşürecek. O zaman daha makul fiyatlı otellere gelmeye başlayacak. Tatile yine gelecek ama daha az bütçe ayırarak gelecek. Otel tercihi değişir. Alışveriş harcaması, ekstra harcaması düşer." şeklinde konuştu.

''AVRUPA'DA KRİZ DEVAM EDİYOR''

"Sayısal anlamda 2013 yılı rakamları yakalanabilir, belki çok düşük oranda olsa bile geçilebilir ama gelir anlamında bu sene çok sıkıntılı bir yıl olacak gibi görünüyor." değerlendirmesinde bulunan Kızıldağ, buna da dayanak olarak Almanya dışında Avrupa ülkelerinde krizin devam etmesini gösterdi. Türkiye'nin rakipleri İspanya, İtalya, Yunanistan ve Portekiz gibi ülkelerin ise turizm pastasından daha fazla pay almak için bir takım kampanyalar yaptığına dikkat çeken Kızıldağ, "Geçen yıl bunu çok yaptılar. Bizden ciddi pay aldılar. Özellikle Rusya'dan İspanya'ya gidişlerde yüzde 40 civarında artış var. Yunanistan'a yüzde 60 artış var." diye konuştu. Rusya'dan Avrupa ülkelerine gidişte artış olmasını hem o ülkelerin ucuz olmasına hem de Rus turistlere vize kolaylığı sağlanmasına bağlayan Kızıldağ, bir diğer nedenin de Türkiye'nin rakiplerini geçmişte Rusya'da tanıtım yapmaması olduğunu tespitinde bulunarak şöyle devam etti: "En son fuarda İtalya, İspanya, Yunanistan'ın Moskova'daki stantları bizimkinden küçük değildi. Eskiden biz hep bir numaraydık orada. En büyük stant, en büyük tanıtım faaliyetleri, promosyonlar Türkiye tarafından yapılırdı. Şimdi hepsi ciddi anlamda orada faaliyet gösteriyorlar. Bu ivme bu sene de ciddi anlamda devam edecek." Kızıldağ, iç karışıklıklarına rağmen Rusların da Mısır'a gitmekten vazgeçmedikleri dikkate alındığında şu yorumu yaptı: "Sayısal olarak aynı sayıda turist getirilebilir ama ekonomik açıdan, kişi başı gelir anlamında sıkıntılı bir yıl yaşacağımızı düşünüyorum."

DEVLET DUYARSIZ KALDI, TREN KAÇTI

Ukrayna'da yaşananların, ABD ve Avrupa'nın baskısının da Rusya pazarı üzerinde etkili olacağını savunan Kızıldağ, "Parasal olarak Rus turistin harcamaları Avrupalı turistten daha fazla. Bir kere ağırlıklı olarak ürünün daha pahalı olduğu yaz aylarında geliyorlar. Bunlar hep birer etken." dedi. Kızıldağ, turizm fuarlarından sonra dile getirdikleri bu konuya devletin gereken duyarlılığı göstermediğine işaret ederek, "Sesimizi yetirince duyurabildiğimizi zannetmiyorum. Bakanlığın, devletin farklı ataklar yapmasını beklerdim. Bize turist yollayan pazarlarda farklı etkinlikler, kampanyalar yapılabilirdi. O treni kaçırdık." eleştirisinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar