Rus şirket Irak’ta petrol üretimine başladı, 90 milyar dolar bekliyor

Rusya’nın en büyük petrol şirketlerinden Lukoil, Irak’ın Batı Kurna-2 bölgesinde petrol üretimine başladı.

Google Haberlere Abone ol
Rus şirket Irak’ta petrol üretimine başladı, 90 milyar dolar bekliyor

Rusya’nın en büyük petrol şirketlerinden Lukoil, Irak’ın Batı Kurna-2 bölgesinde petrol üretimine başladı. Lukoil Başkan Yardımcısı Andrey Kuzyayev basına verdiği bilgide bölgedeki çalışmalarından 90 milyar dolar gelir beklediklerini söyledi.

Batı Kurna-2 bölgesindeki yatırımları her zaman önemsediklerini ifade eden Rus yetkili, “Şu an acil bir partnere ihtiyacımız yok… 25 yıllık süre içinde 38-40 milyar dolarlık bir yatırım planlıyoruz.” bilgisini verdi. Lukoil Batı Kurna- 2 yatırımı ile rezervlerinde yüzde 10’luk bir artış sağladı.

Ria Novosti’nin habeirne göre üretimin başlaması ile ilgili Basra’da düzenlenen törene Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç, Irak Petrol Bakanı Abdülkerim Lueybi ve Lukoil Başkanı Vagit alekperov katıldı.

Lukoil CEO’su Vagit Alekperov da bugüne kadar 4 milyar dolarlık yatırım yapıldığını kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye gönderdiği mesajı okuyan Dvorkoviç, Lukoil’in karşılıklı çıkarlara uygun projesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimi açısından önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

Toplam 14 milyar varil petrol rezervine sahip Batı Kurna 2 dünyanın ikinci büyük petrol rezerv alanı olarak biliniyor. Bölgenin işletmesinin yüzde 75’inin Lukoil ve yüzde 25’ini de Irak devleti Kuzey petrol şirketi elinde bulunduruyor.

Lukoil Batı Kurna -2 bölgesinde petrol üretimi ile ilgili anlaşmayı 1997 yılında imzalamıştı. 2002’de Irak hükümeti anlaşmayı iptal ederken, 2010’da Rusya ile 25 yıl vadeli bir anlaşma imzalamıştı. CİHAN

Yorumlar