Rus hükümeti kemer sıkmaya hazırlanıyor

- Rus hükümeti, maaşlarda kesinti yaparak yatırımları arttırmayı amaçlıyor - Ulusal Ekonomi Başkanlık Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Korişçenko: - "Rusya’da eylül ayında yapılacak parlamento seçimlerinde bu hamle çok ciddi bir muhalefetle karşılaşacak" - Ekonomi Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tabakh: - "Halkın gelirlerini kısmak doğru ve güvenilir bir strateji değil" - Moskova Yeni Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü Öğretim Üyesi Şibanov: - "Yatırım krizinin altındaki en büyük neden, kaynak sıkıntısından ziyade ekonominin gidişatına yönelik olumsuz bakış açısı"

Google Haberlere Abone ol
Rus hükümeti kemer sıkmaya hazırlanıyor

MOSKOVA (AA) - EMRE GÜRKAN ABAY - Rus hükümeti, maaşlarda kısıntı yaparak kamu ve özel sektörde yatırımları arttırmayı hedeflerken, uzmanlar böyle bir hamlenin, krizin devam ettiği ülke ekonomisine faydadan çok zararı olabileceğini belirtiyor.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığının geçen haftalarda hükümete sunduğu teklife göre, bu yıldan itibaren 2019’a kadar maaşlarda kısıntı yapılarak, 2019 yılı sonunda yüzde 4,5’lik Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesi amaçlanıyor.

Halkın reel ücretlerinin bu yıl yüzde 2,8, önümüzdeki yıl da yüzde 0,3 azaltılması, emekli maaşlarının ise bu yıl yüzde 4,8, 2017’de yüzde 2 düşürülmesi planlanıyor.

Teklifin uygulanması halinde ülkedeki yoksulluk oranının bu yıl yüzde 13,7’ye çıkacağı, 2018’de yüzde 13,9’la en yüksek seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.


- "Teklife ciddi muhalefet olacaktır"


AA muhabirinin sorularını yanıtlayan, Rus devletine bağlı Ulusal Ekonomi Başkanlık Akademisi Ekonomi Profesörü Konstantin Korişçenko, Rusya’da hükümetin sosyal harcamalardan feragat ederek ekonomiyi kamu ve özel sektör yatırımlarıyla canlandırmayı hedeflediğini belirtti.

Korişçenko, ülkedeki mevcut ekonomik kriz göz önüne alındığında, böyle bir adımın mantıklı ve anlaşılır bir politika modeli olduğunu ancak Rusya’da eylül ayında yapılacak parlamento seçimlerinde, bu hamlenin çok ciddi bir muhalefetle karşılaşacağını söyledi.

Petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareket ettiğine dikkati çeken Korişçenko, "Petrol fiyatlarındaki yükseliş devam ederse Rus hükümeti ancak o zaman sosyal harcamalara tekrar önem verecek konuma gelebilir." dedi.


- "Ücretleri kısmak, doğru bir strateji değil"


Moskova'daki Ekonomi Yüksek Okulundan Doç. Dr. Anton Tabakh da halkın gelirlerini kısmanın doğru ve güvenilir bir strateji olmadığını vurguladı.

Rus rublesindeki değer kaybı nedeniyle bazı sektörlerde gelirlerin ihracat açısından rekabetçi hale geldiğini hatırlatan Tabakh, "Ayrıca gelişen teknoloji nedeniyle de Rusya'daki iş gücü zaten zorlanmakta." değerlendirmesinde bulundu

Tabakh, maaş kesintisine yönelik teklifin, kamu sektöründeki maaşlara endekslenmesine ve emekli maaşlarının düşürülmesine ilişkin bir tartışma kapsamında yapıldığını belirterek, "Nakit sıkıntısı var diye kesintiye gitmek bir şey, büyümeyi yakalamak için kesintiye gitmek ise başka bir şey." ifadelerini kullandı.


- "Daha güçlü hamleler gerekiyor"


Moskova Yeni Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü Öğretim Üyesi Oleg Şibanov, Rus hükümetinin, maaşlarda kısıntı yaparak kar oranlarını, böylece yatırım miktarını arttırmak istediğini anlattı.

Yatırımı arttırmak için maaşlarda kesintiye gidilmesi halinde tüketimin zarar göreceğinin altını çizen Şibanov, sosyal stresin de artacağını ve politik açıdan bu stratejinin çok rahat bir ortam yaratmayacağını savundu.

Şibanov, Rus hükümetinin yatırım krizini daha büyük bir dert olarak değerlendirebileceğini belirterek, "Ayrıca bu strateji, özel sektörün tekrar yatırım yapacağına dair bir garanti sağlamıyor. Çünkü yatırım krizinin altındaki en büyük neden, kaynak sıkıntısından ziyade ekonominin gidişatına yönelik olumsuz bakış açısı. Bu olumsuz havayı tersine çevirebilmek için çok daha güçlü hamleler gerekiyor." görüşünü de paylaştı.

Yorumlar