Rus Bakan: Yaptırımlar etkili olur, ancak dramatik düşüş beklemiyoruz

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yönelik yaptırımların bazı sektörleri etkilediğini, ancak ekonomik büyüme rakamlarında dramatik bir düşüş beklemediklerini söyledi.Rusya’ya 3 günlük süre tanıyan...

Google Haberlere Abone ol
Rus Bakan: Yaptırımlar etkili olur, ancak dramatik düşüş beklemiyoruz

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yönelik yaptırımların bazı sektörleri etkilediğini, ancak ekonomik büyüme rakamlarında dramatik bir düşüş beklemediklerini söyledi.

Rusya’ya 3 günlük süre tanıyan Brüksel, Ukrayna’da barış sürecinde ilerleme sağlanamaması durumunda yeni yaptırımların gelebileceği uyarısında bulundu.

Muhtemel yaptırımlara karşı hükümetin iki senaryo üzerine çalıştığını kaydeden Ulyukayev, sektörel bazlı yaptırımların olması durumunda alınacak tedbirlerin de masaya yatırıldığını kaydetti.

Rossiya-1’e konuşan Ulyukayev, “Rusya’nın Avrupa ve diğer ülkelere ihracatı düşebilir. Birinci kalemde havyar ve diğer lüks ürünler. İkinci aşamada daha sıkı bir sınırlama olabilir. Üçüncü aşamada metal, gübre, petrol ve doğalgaz dahil olabilir. Ekonomik büyümede düşüş olur. Yatırım rakamlarında önemli gerileme olur. Gelirler düşer. Enflasyon da yükselir. Hükümetin rezervleri de azalır. Ancak tam bir dramatik durum oluşturmaz…” dedi.

Rus bakan 2014 için yüzde 0,5 büyüme beklediklerini, reel durumun ise bunun üzerinde olacağını söyledi.

2014’ün ilk beş aylık dönemi için yüzde 1,1 büyüme rakamının görüldüğünü hatırlatan bakan, “Yıl sonu yüzde 0,5 yakalanır. Bunun için gelecek aylarda büyümenin sıfırın üzerinde olması gerekiyor. Sanayi üretimi ve diğer parametrelerin de olumlu gelişmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar