Rus askeri yerli işletim sistemli tablet kullanacak

Rusya'da Ekonomi, Bilişim ve Sistem Yönetimi Merkez Araştırma Enstitüsü, Savunma Bakanlığı için yerli RoMOS işletim sistemi ile çalışan Rupad adı verilen tablet üretti.Yerli işletim sistemli Rupad’ın toza ve darbeye karşı dayanıklı,...

Google Haberlere Abone ol
Rus askeri yerli işletim sistemli tablet kullanacak

Rusya'da Ekonomi, Bilişim ve Sistem Yönetimi Merkez Araştırma Enstitüsü, Savunma Bakanlığı için yerli RoMOS işletim sistemi ile çalışan Rupad adı verilen tablet üretti.

Yerli işletim sistemli Rupad’ın toza ve darbeye karşı dayanıklı, teknik özellikleri ve kalitesinin yüksek olduğu belirtildi. Özellikle işletim sisteminin yerli olması sayesinde tabletin casusluğa karşı korunaklı olduğu ifade edildi. Ayrıca “akıllı düğme” sayesinde tabletin GPS, kamera, 3G, mikrofon gibi fonksiyonlarını etkisiz hale getirebildiği kayd edildi. İki farklı model üretilen tabletlerin bir r modelin sadece askeriye kullanacak.

Konuyla ilgili basına açıklama yapan Ekonomi, Bilişim ve Sistem Yönetimi Merkez Araştırma Enstitüsü Başkanı Dmitriy Petrov, “Gerçekten casusluğa karşı korunaklı yerli işletim sistemi geliştirdik. Gizlilik içerisinde faaliyet gösteren tüm kurumlar ilgi gösteriyor.” dedi.

RoMOS işletim sistemini ile çalışan Rupad çift çekirdekli 1 GHz hızındaki işlemciye sahip. 1 GB RAM’a sahip olan Rupad’ın 0,3 ve 5 MP çözünürlükteki kameraları bulunuyor. Ayrıca 3G, Bluetooth, Wi-Fi, GPRS, EDGE ve GSM desteği sağlıyor.Rupad bir metre suyun altında 30 dakika ve 55 derece sıcaklıkta çalışabilme özelliğini taşıyor. CİHAN

Yorumlar