Rum enerji bakanı: Türkiye'ye boru hattı seçeneklerimiz arasında yok

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Türkiye’ye yönelik boru hattının geçmişte olduğu gibi şu anda da seçenekleri arasında olmadığını söyledi. Dün Güney Kıbrıs'taki bir televizyon programında konuşan Lakkotripis, Rum Yönetimi’nin...

Google Haberlere Abone ol
Rum enerji bakanı: Türkiye'ye boru hattı seçeneklerimiz arasında yok

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Türkiye’ye yönelik boru hattının geçmişte olduğu gibi şu anda da seçenekleri arasında olmadığını söyledi.

Dün Güney Kıbrıs'taki bir televizyon programında konuşan Lakkotripis, Rum Yönetimi’nin enerji meselelerini ilgilendiren tüm senaryolar için bütünlüklü planlamaları bulunduğunu kaydetti.

Vasiliko’da inşa edilmesi planlanan doğalgaz sıvılaştırma terminalinin sürdürülebilir olması için yeterli doğalgaza sahip olmamaları durumunda bile yüzer sıvılaştırma tesisi veya Mısır’a yönelik bir doğalgaz nakil hattı gibi başka seçeneklerin gözden geçirileceğini dile getiren Lakkotripis, Türkiye’ye yönelik boru hattının önceden seçenekleri arasında olmadığı gibi, şimdi de seçenekleri arasında bulunmadığını söyledi.

SONDAJLARIN HIZLANDIRILMASI

İtalyan ENİ şirketinin tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB’indeki 2,3 ve 9 numaralı parsellerde yapacağı sondajların hızlandırılmasıyla ilgili olarak ne elde edildiğinin kendisine sorulması üzerine ise Lakkotripis, başlangıçta planlandığı gibi Kasım veya Aralık ayı yerine, şirketin sondajları önümüzdeki Ağustos ayı içerisinde yapmayı planladığını aktardı.

Sondajların başlama tarihi konusunda 15 gün içerisinde net bir tarihe sahip olacaklarını dile getiren Lakkotripis, araştırma programının 12–15 ay süreceğini belirtti.

"BİDEN’İN ZİYARETİNDE AB İÇİN ALTERNATİF ENERJİ KONULARINI GÖRÜŞTÜK"

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın kısa zaman önce Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaret ve enerji meselelerinde yapılan görüşmeler hakkında da kendisine soru yöneltilen Lakkotripis, Amerikalıların kendilerine, ülkelerinin zenginliğinden en kısa zamanda istifade edebilmeleri için ihtiyaçları olan bütün yardımı sağladığını dile getirdi.

Kendilerinin isteğinin ise, egemenlik haklarını, özellikle Türkiye’nin ileri sürülen ihlalleri olmadan icra etmek olduğunu ifade eden Lakkotripis, AB için alternatif enerji kaynakları meselesinin de ele alındığını, öte yandan Rum kesiminin ise masaya alternatif olarak doğal gaz sıvılaştırma terminalini koyduğunu belirtti.

Lakkotripis, enerji geleceklerini planlamak için 40 yıldır hiçbir yere varmayan bir şeyi, yani Kıbrıs sorununu dayanak alamayacaklarını da kaydetti. CİHAN

Yorumlar