Rosatom: Nisan-Mayıs’ta ÇED raporunu alır almaz Akkuyu inşaatına başlıyoruz

Rusya Atom Enerjisi Kurumu’nun (Rosatom) Türkiye'de nükleer santral kuracak şirketi Akkuyu NGS A.

Google Haberlere Abone ol
Rosatom: Nisan-Mayıs’ta ÇED raporunu alır almaz Akkuyu inşaatına başlıyoruz

Rusya Atom Enerjisi Kurumu’nun (Rosatom) Türkiye'de nükleer santral kuracak şirketi Akkuyu NGS A.Ş Operasyon Müdürü Oleg Titov, Nisan-Mayıs aylarında santral ile ilgili Türk makamlarından çevre etki değerlendirme (ÇED) raporunu alır almaz inşaata başlayacaklarını kaydetti. Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) ve Rosatom, Akkuyu nükleer santral projesiyle ilgili ortak bir toplantı düzenledi.

RTİB Moskova merkez ofisinde düzenlenen toplantıya Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Müsteşarı Gökhan Turan, RTİB Başkanı Naki Karaaslan, Akkuyu NGS A.Ş. Operasyon Müdürü Titov, RTİB Yönetim Kurulu üyesi Sabahhatin Yavuz, RTİB Genel Sekreteri Vladimir Solotsinski ve üye iş adamları katıldı.

Görüşmede, Akkuyu’da mühendis olarak çalışacak ve Rusya’da eğitim gören 15 Türk öğrenci de konuk edildi. Görüşmede Elçi-Müsteşarı Turan ve RTİB Başkanı Karaaslan, öğrencilerin nükleer mühendislik alanında aldığı eğitimin Türk-Rus nükleer enerji işbirliği perspektifi açısından önemli olduğunu vurguladı.


Toplantıda konuşan Karaaslan, Türkiye’nin enerji bağımlısı bir ülke olduğunu hatırlatarak, “Türkiye enerji konularını çözecek. Çünkü, her yıl yüzde 7 enerji ihtiyacı artıyor. Nükleer santraller bugün dünyada çok önem arzediyor.” şeklinde konuştu.

AKKUYU 60 YILDAN DAHA FAZLA ÇALIŞABİLİR

Titov ise konuşmasında, Rusya’da faaliyet gösteren Türk inşaat firma temsilcilerine Akkuyu ile ilgili çalışma planlarını anlattı. Titov, Akkuyu projesinin Rus-Türk ekonomik ilişkileri ve nükleer işbirliği açısından önemini dile getirdi. Proje kapsamında yaklaşık 10-12 bin kişiye iş istihdamı sağlanacağını ifade eden Rus yetkili, nükleer santrallerin 60 yıl gibi belirli ömrü bulunduğunu hatırlattı. Titov, “Ama gereken bakımı yaparsanız ve iyi bakarsanız, 60 yıldan daha fazla kullanabilirsiniz.” dedi.

Projenin Rusya’ya ait olan hisselerin yüzde 49’unu Türk özel sektörüne verilebileceğine dikkat çeken Titov, “Kim projede yer almak istiyorsa, bizimle görüşmelere katılabilir. Tasarım açısından iş grafiğine göre ilerliyoruz. Proje için ilgili Türk makamlarına ÇED raporu için başvurduk. Olumlu yanıtı alır almaz inşaata başlıyoruz. Projeyle ilgili çok sayıda dikkat etmemiz gereken ufak uyarılar aldık, bunların çoğunu giderdik. ÇED raporunu dört gözle bekliyoruz. İnşaata 2014’de başlamayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Santralin çevreyi kirleteceği yönündeki iddialara kesinlikle katılmadıklarını söyleyen Titov, daha önce yapılan bilirkişi inceleme raporlarında konuyla ilgili net bilgilerin bulunduğunu belirtti.

İnşaatta hangi şirketlerin yer alacağıyla ilgili durumun henüz netleşmediğine işaret eden Titov, “Belirlenen tek kurum ana müteahhit şirket Atomstroyeksport. Tabii ki burada inşaat çalışmalarına başka taşeron şirketler davet edilecek. Dolayısıyla ihaleler açılacak. Bununla ilgili tüm bilgiler Rosatom’un ve bizim sitede yer alacak.” bilgisini verdi.

ROSATOM AİLESİ OLARAK TÜRK FİRMALARININ KATILMASINDAN YANAYIZ

Akkuyu projesinde Türk inşaat firmalarının çalışacağına inandıklarını kaydeden Akkuyu NGS A.Ş. Operasyon Müdürü, “Rusya’dan bu işler için Türkiye’ye firmalar göndermek çok masraf. Rosatom ailesi olarak Türk firmalarının yer almasından yanayız, zaten bu ikili sözleşmelerde belirtilmiş bulunuyor. Sadece inşaat değil, malzeme sevkiyatı da. Ama ihaleye dünyanın herhangi bir şirketi katılabilir. Bu arada eskiden SSCB döneminde Yugoslav inşaat şirketlerinin iyi inşaat yaptığı biliniyordu. Bugün Moskova’da Türk inşaat firmalarının isim ve çalışmalarına rastlıyoruz. Türkiye’de Türk firmalarının dışında yabancı şirketlerin iyi inşaat yapacağını düşünemiyorum.” dedi.

Titov konuyla ilgili detaylı görüşmelerin yapılacağını ve bazı konuların netlik kazanacağını kaydetti. Titov, ihaleye katılacak şirketlerin projede hissedar olabileceğini tekrarlayarak, “Hissedar şirketlere nasıl bir avantaj sağlanacağıyla ilgili henüz konular netleşmedi. Konuları ele alacağız.” dedi. CİHAN

Yorumlar