Rönesans, Rusya’nın kuzeyinde dev endüstriyel parkın temelini attı

Rönesans Holding, Rusya’nın kuzeyinde 450 milyon dolarlık yatırım planlanan “Kola Endüstriyel Park” inşaatının temelini attı. Proje ile farklı sektörlerde KOBİ’lerin yatırım yapmalarına imkan sağlanacak. Rusya, üretim tesisleri,...

Google Haberlere Abone ol
Rönesans, Rusya’nın kuzeyinde dev endüstriyel parkın temelini attı

Rönesans Holding, Rusya’nın kuzeyinde 450 milyon dolarlık yatırım planlanan “Kola Endüstriyel Park” inşaatının temelini attı. Proje ile farklı sektörlerde KOBİ’lerin yatırım yapmalarına imkan sağlanacak.

Rusya, üretim tesisleri, depolar ve ofis binalarından oluşacak Endüstriyel Park Projesi ile yabancı yatırımcı çekmeyi planlıyor. Rönesans İnşaat’ın yüzde 80, Leningrad Ticaret ve Sanayi Odası’nın yüzde 10 ve Ankara Sanayi Odası’nın yüzde 10 ortak olduğu şirket, Türkiye’den gelecek yatırımları da teşvik edecek.

Rusya’da birçok sektörde faaliyet gösteren Rönesans Holding’e bağlı Rönesans İnşaat, bu kez yatırımcılar için endüstriyel park kuruyor. Rönesans İnşaat’ın üstlendiği St. Petersburg Kola Endüstriyel Park Projesi’nin temeli törenle atıldı. Leningrad bölgesinde yapılan temel atma törenine Rönesans Yonetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Leningrad Bölge Valisi Aleksandr Drozdenko, Rus Tellus-Group Yönetim Kurumu Başkanı Yelena Smotrova ve diğer Rus yetkili ve konuklar katıldı.

ILICAK: “İKİ ÜLKE İŞBİRLİĞİ İVME KAZANACAK”

Rusya Federasyonu’nun 2010 yılında aldığı karara dayanan Kola Endüstriyel Park için işbirliği anlaşması geçen yıl St. Petersburg’da düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forum’da imzalanmıştı. Bu anlaşmaya imza koyan Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, projenin Rusya Federasyonu’nun, ekonomisini ve küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme amacı için büyük önem taşıdığını belirterek, “Bugün Rusya’da sahip olduğumuz iş merkezleri, oteller, alışveriş merkezleri ve konut projelerimizin müşterilerimiz tarafından sevilerek ve güvenle tercih edildiğini görmekteyiz. Burada temeli atılan Endüstriyel Park ise bugüne kadar yaptıklarımızdan farklı bir niteliğe ve özelliğe sahip… Kola Endüstriyel Park Projesi, Rusya’nın yenilikçi dünyasının en önemli yatırımlarından birini oluştururken, Türk girişimcilerin de bu alandaki zengin birikimlerini aktaracağı bir yatırım özelliği taşımaktadır. Bu kapsamdaki bir proje, Türkiye - Rusya ekonomik işbirliği ve ortaklığının geliştirilmesine çok büyük ivme kazandıracaktır” dedi.

Vali Drozdenko yaptığı konuşmada, projenin kuzeybatı bölgesinin en büyük yatırımı olduğunu belirtti.

Leningrad Bölge Valiliği ile Rönesans İnşaat ve Rus Tellus-Group ortaklığı arasında, Leningrad'ın Vsevolojsk bölgesinde gerçekleştirilmesi planlanan Kola Sanayi Parkı Yatırım Projesi'ne ilişkin işbirliği anlaşması, Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Leningrad Bölgesi Valisi Aleksandr Drozdenko ve Rus Tellus-Group Yönetim Kurumu Başkanı Yelena Smotrova tarafından imzalanmıştı.

KOBİLER İÇİN ÖNEMLİ AVANTAJLAR!

Rönesans İnşaat’ın üstlendiği projenin ana amacı, farklı sektörlerde faaliyet gösteren küçük ve orta boy işletmeler için bir Endüstriyel Park kurmak. 123 hektar alana kurulacak Park, 50’ye yakın şirkete yatırım yeri sağlarken, 5 bin ek istihdam yaratacak. 2020 yılında tamamlanacak ve toplam 450 milyon dolara mal olacak Endüstriyel Park’ta sanayi bölgelerinin yanı sıra lojistik tesisler, ofis binaları ve destek birimler de yer alacak. Projenin altyapı yatırım tutarı ise 80 milyon dolar.

Projenin taraflarını, Leningrad Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası (ASO-Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyor) ve Rönesans Holding oluşturuyor. ASO, projenin oluşum sürecinde ve yönetiminde bugüne kadar başarıyla gerçekleştirdiği organize sanayi bölgelerinde elde ettiği know-how’u sağlayacak.

Proje, yerli üreticiler kadar yabancı yatırımcıların çekilmesine de aracılık edecek. St. Petersburg Kola Endüstriyel Park Projesi’nde yer alacak KOBİ’ler Rusya Federasyonu tarafından Leningrad Bölgesi’ne özel çıkarılan kanun çerçevesinde, yapacakları yatırım miktarına bağlı olarak, 6 yıla kadar vergi muafiyeti avantajlarından da yararlanabilecekler. CİHAN

Yorumlar