Rize Ziraat Odası yaş çay için 1 lira 60 kuruş talep etti

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, artan yaş çay üretim maliyetlerini de göz önünde bulundurarak yaş çay için hükümetten 1 lira 60 kuruş talep edeceklerini duyurdu.Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç yaptığı basın açıklamasında,...

Google Haberlere Abone ol
Rize Ziraat Odası yaş çay için 1 lira 60 kuruş talep etti

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, artan yaş çay üretim maliyetlerini de göz önünde bulundurarak yaş çay için hükümetten 1 lira 60 kuruş talep edeceklerini duyurdu.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç yaptığı basın açıklamasında, “2013 yılında yaptığımız araştırmalarda çay üreticisinin mağdur edilmemesi için 1 kilo yaş çay yaprağına 1 lira 50 kuruş verilmesini talep etmiştik. Bu talebimize rağmen geçtiğimiz yıl Çaykur tarafından alınacak yaş çayın kilogramı için 12 kuruşluk destekleme ödemesi ile birlikte 1 lira 35 kuruş verilmişti. Bu yıl talep edeceğimiz rakamı belirlemek için odalarımız ve diğer sivil toplum kuruluşları ile yaptığımız istişareler neticesinde, artan üretim maliyetlerini de göz önünde bulundurarak 1 lira 60 kuruş talep etmeye karar verdik. İlgili bakanlığımızdan üreticilerimizin mağdur edilmemesi için 1 kilo yaş çay yaprağına bu bedeli vermelerini talep edeceğiz.” dedi.

Paliç ayrıca bu yıl Mart ayında yağan kardan dolayı yaklaşık yüzde 15’lik bir ürün kaybı beklediklerini sözlerine ekledi.

Çaykur’un beyaz çay üretimine geçmesinin kendileri açısından sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Paliç, “Bunlar güzel ve desteklenmesi gereken çalışmalardır. Kilo gramı yaş çaya kıyasla çok çok fazla olsa da bu üreticilerimizin beyaz çaydan büyük paralar kazanacağı anlamına gelmiyor. Bilindiği gibi beyaz çay, çay filizinin en ucundaki tomurcuktan üretiliyor. Üreticilerimizin toplayacağı tomurcuk miktarı sınırlıdır. Bir insanın bir günde toplayabileceği tomurcuk miktarı yarım kilo kadardır. Bir dönüm çaydan elde edilecek tomurcuk miktarı da yaklaşık o miktarda olur. Yalnız tomurcuğu alınan çay bitkisinin diğer kısmı yine çay olarak toplanıp satılabileceği için bu uygulama üreticilerimize azda olsa ek bir gelir sağlayacaktır. Yetişkinler çay toplarken çocuklar tomurcukları toplayabilir.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar